Anne-kız hastalığı

Yorgun musunuz? Sürekli kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz? Saçlarınızın döküldüğüne, tırnaklarınızın geç uzayıp çabuk kırıldığına...

Yorgun musunuz? Sürekli kilo aldığınızı mı düşünüyorsunuz? Saçlarınızın döküldüğüne, tırnaklarınızın geç uzayıp çabuk kırıldığına üzülüyor musunuz?

Bence hemen tiroit fonksiyonlarınızı kontrol ettirin. Doktorunuza "hipotiroidi" probleminizin olup olmadığını, özellikle de kadınsanız "Haşimato hastalığı"na yakalanıp yakalanmadığınızı sorun. Bunu özellikle ailenizde başka Haşimato hastaları varsa, anneniz, ablanız, teyzenize sizden önce Haşimato teşhisi konuşmuşsa lütfen ihmal etmeyin.
Haşimato hastalığı genetik eğilimin etkili olduğu sağlık sorunlarından biri ve günümüzde çok sık karşılaşılan hipotiroidi probleminin de en yaygın nedeni. Özellikle kadınları ilgilendiren ve halk arasında "anne-kız hastalığı" gibi hoş bir isimlendirmeyle anılan önemli bir sağlık sorunu.

NE OLUYOR?

Hastalık hemen her yaşta görülebiliyor ama özellikle ergenlik, hamilelik, emzirme dönemi ve menopozda yoğunlaşıyor. Depresyonun, aşırı yorgunluğun, ruhsal travmaların da onu tetiklediğini gösteren gözlemler var. Seyrek olarak tiroit bezinin aşırı çalışmasına da neden olabiliyor ama en sık görüldüğü format "hipotiroidi" olarak bilinen "tiroid tembelliği" durumu.
Hastalık nedeniyle tahrip olan tiroit bezi zamanla hormon üretimini azaltmaya başlıyor, bu da tiroit yetersizliği belirtilerine yol açıyor: Cilt kuruyor, pörsüyor, kırışıyor. Saçlar dökülüp kırılmaya, tırnaklar bozulmaya başlıyor. El ve yüzde şişme, seste kalınlaşma, uyku hali, kilo alma, yorgunluk, üşüme ve kabızlık da zamanla tabloya ekleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar