Zavallı Arap Birliği Acınacak Haldesin

Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye tarafından 22 Mart 1945’te Kahire’de kuruldu. Merkezi de Kahire olan Arap Birliği’nin bugün 22 üyesi...

Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye tarafından 22 Mart 1945’te Kahire’de kuruldu.

Merkezi de Kahire olan Arap Birliği’nin bugün 22 üyesi mevcut. Örgüt, Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek için bir araya gelir. Birliğin Genel Sekreteri Nebil El Arabi’dır. Türkiye ise dâimi gözlemci statüsündedir.

Genellikle dışişleri bakanları düzeyinde toplanılır. Her üyenin bir oyu var ve kararların bağlayıcılığı sadece oy veren ülkelerle ilgilidir.

Arap Baharı en çok Arap Birliği’nin krallarının, sultanlarının ve diktatörlerinin uykusunu kaçırmış ve kâbus dolu günler geçirmesine sebep olmuştu, bunu unutmamak gerekir.

Geçtiğimiz hafta Bağdat yönetiminin çağrısı üzerine toplanan Arap Birliği, Türkiye’nin Musul’daki Başika kampında bulunan askeri varlığını tartıştı ve Türkiye’yi kınayarak bölgedeki Türk askerinin çekilmesini talep etti.

Kahire’deki toplantı sonrasında Arap Birliği adına yapılan açıklamada, Türkiye’nin Musul’daki asker takviyesi, “Irak’ın egemenliğe bir saldırı ve Arap ulusal güvenliğine tehdit” olarak tanımlandı.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed Ben Heli tarafından okunan ortak açıklamada, “Türk askerlerinin bölgedeki karışıklığı artırdığı” iddia edildi.

Oturumun açılışında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ise, Türkiye’nin “Uluslararası hukuku ve Irak’ın egemenliğini açıkça ihlal ettiğini” öne sürdü.

Toplantıda konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi ise; “Türkiye’nin bir yerden başka bir yere güçlerini çekmesi egemenliğimizi ihlal etmediği anlamına gelmez, egemenlik parçalanmaz bir bütünlüktür. Bugün Arapların büyük evinde Türkiye’ye karşı ciddi bir kınama yapılmasını ümit ediyoruz. Burada alınacak kararın Irak’ın egemenliğine ve konumuna layık olması lazım” ifadelerini kullandı.

Caferi, “Burada cesur bir şekilde Türkiye’ye karşı ciddi bir kınama yapılması lazım. Türkiye’nin acil bir şekilde güçlerini çekmesi ve bir daha tekrarlanmaması için bu karar şart” dedi.

İÇLER ACISI BİR HALDELER

Oysaki Arap Birliği’nin varlığı güçlü, iradeli bir İslâm Birliği’nden geçer. 60 ülke ve topluluğun; birlik, beraberlik içerisinde siyasal ve ekonomik güç birliğini sağlamayı düşlemesi gerekirken maalesef içler acısı bir manzarayla karşı karşıyadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar