Suriyeli göçmenleri nasıl iade edelim?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, ilgili bütün paydaşların görüşlerini alarak 6 aylık “Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal...

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, ilgili bütün paydaşların görüşlerini alarak 6 aylık “Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı” hazırladı.  Buna göre ülkemizde 3.613.644 kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Türkiye geneline dağılan Suriyelilerin topluma entegrasyonunun sağlanması için “Ülkenin kuralları, gelenekleri, görenekleri ve kamu düzenine uymaları” konusunda “uyum” çalışması yapılacağı açıklandı.

Bu açıklamanın üzerinden bir hafta geçmeden alelacele birçok Suriyeli aile fertlerinin sınır dışı edilmesiyle ilgili yaşanan süreçte ciddi mağduriyetler tartışma konusu oldu.

Suriyeli göçmenlere entegrasyon ve güvenlik amaçlı yaptırımlar için gerekli süre verilmemesi telafisi imkansız aile fertlerinin parçalanmasına yol açmaktadır.

Oturumu olan Suriyeli birçok aile fertleri iş sebebiyle farklı şehirlerde ikamet almışlar. Yani kaçak bir durum söz konusu değil. İçişleri Bakanlığı tüm göçmenlerin ikameti olan şehirlerde kalmasını şart koşmaktadır. Bu karar doğrudur fakat bu insanların aile fertleri ile aynı şehre taşınmaları için bir müddet verilmesi gerekiyor.

Oturumu olan bir insanın ikameti dışında bir şehirde bulunduğu için hemen savaşın devam ettiği Suriye’ye deport edilmesi çok doğru bir karar değil. Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmesi meselesi yerel seçimlerde muhalefetin en önemli psikolojik harp taktiğiydi. İçişleri Bakanlığının radikal kararı ile şu an Suriyelileri geri gönderme olayını yavaş yavaş, panik yapmadan gerçekleştirmek lazım.

UYUM POLİTİKAMIZI İHMAL ETTİK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 63 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 399 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar