Dün Irak-İran, bugün Suud-İran savaşı mı?

Suudi Arabistan, hafta sonu Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi terör suçlamasıyla idam etti. İnfaz edilenlerin 43’ünün El Kaide’ye bağlı Sünni cihatçılar...

Suudi Arabistan, hafta sonu Şii din adamı Nimr el-Nimr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi terör suçlamasıyla idam etti.

İnfaz edilenlerin 43’ünün El Kaide’ye bağlı Sünni cihatçılar olduğu, el Nimr dâhil 4 kişinin ise Şii azınlığa mensup olduğu açıklandı.

Suud’da yaşayan Şii din adamının idamı ile birlikte Tahran’daki Suudi Arabistan elçiliğinin basılmasıyla devam eden gerilim, karşılıklı tehditlerle tırmanmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyir, pazar günü düzenlediği basın toplantısında, Tahran’daki büyükelçiliklerinin basılmasından İran yönetimini sorumlu tutarak, İran ile diplomatik ilişkileri kopardıklarını ve İranlı diplomatların ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın İran’la her yerde yüzleşeceğini söyleyen Cubeyir; İran’ın Yemen’de yenilgiye uğratıldığını ve Suriye’de Esad’ı korumaya güçlerinin yetmeyeceğini açıklaması gerilimin tırmanacağına delalettir.

Suud yönetimi uzun zamandan beri İran rejimini Irak, Lübnan ve Yemen’in iç işlerine karışmakla ve Suriye’de ise devrim muhafızları, Lübnan ve birçok ülkelerden getirdiği Şii milisler aracılığıyla 250 bin insanın ölümü ile 12 milyon insanın yerlerinden edilmesine neden olduğunu dillendiriyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar