İhracatın motoru otomotiv ve tekstilde Bursa’da 10 ayda 3 milyar teşvik yatırımı

İhracatımızın motor gücü otomotiv ve tekstilde teşvik belgelerinin ve yatırımların artmasını ortaya koyan haber, 2017’de bu sektörlerde işlerin iyi gittiğini ortaya koymasının yanı sıra sektör...

İhracatımızın motor gücü otomotiv ve tekstilde teşvik belgelerinin ve yatırımların artmasını ortaya koyan haber, 2017’de bu sektörlerde işlerin iyi gittiğini ortaya koymasının yanı sıra sektör temsilcilerinin 2018 beklentileri konusunda da iyimser olduklarını ortaya koyuyor.
Arkadaşımız Esra Özarfat'ın haberinde Bursa’da 2017 yılında tekstil ve otomotiv sektöründe yatırım yılı olduğu bilgisine yer veriliyor. Haberde otomotiv yan sanayiinde yatırımların 2016 yılının 5 katına ulaştığı belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın teşvik verilerine göre, otomotiv sektöründe yeni gelen ana sanayi yatırımı olmamasına karşın, yan sanayide ihracattaki rekor artışlara bağlı olarak ana sanayide kapasite artışlarına dönük yatırımlara yöneldiği bilgisi de yer alıyor. Tekstilde ise devletin tesis yenilemeye dönük teşvikleri, modernizasyon ve tevsi yatırımlarını 2.5 kat artırdığı belirtiliyor.
Yılın ilk 10 ayında gecen yılın aynı dönemine göre teşvik belgeleri yüzde 129, teşvik tutarları yüzde 47, komple yeni yatırımlarda ise yüzde 102 artış kaydedilmiş. Yılın ilk on ayında teşviklere bağlı olarak 6 bin 751 istihdam artışı sağlamış.Yatırımlara bağlı ithalat tutarı da 456 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

Tekstil ve otomotiv sektörleri teşviklerini Bursa’da eğitim, makine ve enerji sektörleri izlediği bilgisi de haberde yer alıyor. Egitimde geçen yılın ilk on ayında 13 komple yatırım teşviki alınmışken, bu yıl aynı dönemde bu komple yatırım teşvik rakamı 31’e yükselmiş. Geçen yıl 10 olan enerji teşvik belgesi, bu yıl 28’e çıkmış. Makine sektöründe de ilk on ayda ağırlıklı olarak modernizasyon ve tevsii yatırımlarında 20 belge teşvike bağlanmış.

Konu ile ilgili görüşleri haberde yer alanlardan Bayçelik Holding CEO’su Baran Çelik, “Şu anki ihracat başarımızın altında yeni yatırımların olması yatıyor. Son yıllarda Türkiye’ye ana sanayi gelmese de Türkiye’deki mevcut üreticilerin yatırımları oldu. Ford, Toyota ve Tofaş’ın yatırımları kapasitelerini yüzde 100 kullanımına dönük olarak karşımıza çıktı” değerlerdirmesiyle yatırımların artışını ortaya koyuyor. Haksan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez ise “2018 yılında ivmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Ana sanayi rakamlarında sıkıntı yok. Otomotivde bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz” diyor.

Bu olumlu değerlendirmelerin yanı sıra bir süre önce otomotiv yan sanayi üreticisi bir dostumun söylediğini de önemi nedeniyle aktarmak istiyorum: “Otomotiv sektöründe takvime bağlı yıllık tam zamanlı planlar yapılır. O nedenle ana üretici firmalar bizden de yıllık aksamasız üretim planları isteyerek anlaşırlar. Son dönemde siyasal gelişmelerden duydukları tedirginlikle bize sık sık sorular yöneltiyorlar. Yıllardır güven içinde artan iş birliğimize karşın bu soruların artması keyfimizi kaçırıyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar