Devrim otomobili üretiminden 56 yıl sonra atılan yerli marka oto adımı

İlk yerli marka otomobil üretimi Devrim’in akim kalmasının ardından 56 yıl sonra yerli oto üretimi için yeni bir şirket kuruldu. Şimdi de bu şirketin CEO koltuğuna uluslararası deneyimi dolan Gürcan Karakaş...

İlk yerli marka otomobil üretimi Devrim’in akim kalmasının ardından 56 yıl sonra yerli oto üretimi için yeni bir şirket kuruldu. Şimdi de bu şirketin CEO koltuğuna uluslararası deneyimi dolan Gürcan Karakaş oturtuldu. Yerli marka otomobil adımının başarılı olmasını beklerken, Karakaş’a da başarılar dilerim.

Türkiye ile Güney Kore, sanayide gelişme konusunda karşılaştırılan iki ülkedir. Türkiye’de ilk yerli otomobil Devrim’in prototipi bundan 57 yıl önce Eskişehir’de cer atölyesinde 4 aylık gece gündüz yapılan bir çalışma ile üretilip 29 Ekim 1961 günü deneme sürüşü Ankara’da yapılmış, eksik benzin konulduğu için yolda kalınca, proje akamete uğramıştır. Ondan sonra, 70’li yıllarda yabancı markaların ağırlıklı olarak montajlarına dayanan, üretimi başlamış, yerli bir marka Anadol bir süre İngiliz moruyla üretildikten sonra devre dışı kalmıştır.

Güney Koreli Hyundai 1947 yılında kurulmuş bir inşaat firmasıdır. 1967’de firmanın otomotiv bölümü kurulmuş, 1975 yılında ilk modeli Peny piyasaya sürülmüştür. Bisiklet firkası olan diğer Koreli firma KİA 1974’te ilk kez otomotiv üretimine başlamıştır.

Şimdilerde Türkiye’de otomobil üretimi, yabancı markalara fason üretim yapılması şeklindedir. Hyindai ve KİA ise dünyada bilinen Kore markaları olarak üretimlerini sürdürmaktedirler.
Devrim deneyiminin atıl kalmasından 56 yıl sonra 2017 yılında yerli marka otomobil üretimi için harekete geçildi. Anadolu, BMC, KÖK ve Zorlu grupları ve Turkcell'in yüzde 19’ar , TOBB”un yüzde 5 payı ile yerli marka otomobil üretimi için bir şirket kuruldu.

Şimdi bu konuda yeni bir gelişme oldu. Şirketin CEO’luğuna Bosch Küresel Otomotiv Satış Hizmeteri'nin dünya satış ve pazarlama sorumlusu Gürcan Karakaş getirildi. Karakaş’ın, 1 Eylül 2018’de görevine başlayacağı açıklandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar