55 milyarlık KGF’nin yüzde 70’i imalat sanayisi ve ihracatçıya

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF ve Hazine Müsteşarlığı'nın 2018 yılı için 55 milyar liralık, Hazine garantili kredi imza töreninde, bu kredinin yüzde 70’inin imalat sanayisi ve...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF ve Hazine Müsteşarlığı'nın 2018 yılı için 55 milyar liralık, Hazine garantili kredi imza töreninde, bu kredinin yüzde 70’inin imalat sanayisi ve ihracatçılara kullandırılacağını açıkladı. Bununla cari açığın azaltılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine ve KGF arasında oluşturulan 55 milyar liralık kredi hacmi imza törenine katıldı. Şimşek, bu 55 milyarlık kredinin 25 milyarının imalat sanayisine, 15 milyarının ihracatçıya kulandırılacağını bildirdi. Şimşek, kredinin yüzde 70’inin bu iki alanda kullandırılacağını açıklarken, bundan amaçlarını, “Bu dönemde cari açığı daha sürdürülebilir, daha makul seviyede tutmak için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliyeceğiz” açıklamasıyla ortaya koydu.

Şimşek, 2016 yılında devreye alınan KGF uygulamasından 2017 yılında önemli bölümü KOBİ nitelikli 203 bin firmanın 218 milyar kredi kullanmasının sağlandığını, 2018 yılında 50 milyar lirası daha önce kullanılmamış, 5 milyar lirası geri dönüşümlerden olmak üzere 55 milyar kredi kullandırılacağını açıkladı. Bunun cari açığı azaltmak için ağırlıklı olarak imalat sanayisine ve ihracatçılara kullandırılacağını söyledi.

Şimşek, 2017’de kullandırılan kredilerin yüzde 80’ini düşük riskli firmalar tarafından kullanıldığını, yüzde 7’ye kadar geri dönüş riski olacağı hesaplanırken, bu oranın yüzde 1’in altında kaldığını, kredilerin aktif kalitesinin son derece yüksek olduğunu, bu krediyi kullanan firmaların tutumlarının Hazine desteğini kaybetmek istemediğini gösterdiğini belirtti.

Şimşek, Zeytin Dalı harekatının kısa süreceğini belirtirkten sonra, “Piyasalara mesajım, bunun bütçeye, ekonomiye etkisi son derece sınırlı olur” değerlendirmesini de yaptı.

Mehmet Şimşek, harekatın terör kaynaklı tehdidi azaltacağını ve ekonominin terör kaynaklı şokları en aza indireceğinin altını çizdi.

Şimşek ayrıca pazar akşamı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun çalışma yaptığını, hükümetin reform gündemini aksatmayacağını, bu yönde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar