“Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz”

Dünkü yazım sonrası arayan bir iş insanı dostum, "Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz, bu konuyu da işle” deyince önerisine uyup dışarıdan içeriden üç örneği yazıp...

Dünkü yazım sonrası arayan bir iş insanı dostum, "Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz, bu konuyu da işle” deyince önerisine uyup dışarıdan içeriden üç örneği yazıp hatırlatmanın doğru olacağını düşündüm.

“Kriz ve güven” başlıklı yazım üzerine telefon açıp sohbet eden bir iş insanı dostum, "Yazında iktisatçılar krizle ilgili gerçekçi tanımlar yaptıktan sonra yol gösterici önerilerde bulunuyorlar. Bunu gördüğümde her hangi bir kurumda ya da ülkede yanlışları açıklıkla söyleyebilenler olmazsa, doğru yol bulunamaz bunu da işlesene” dedi.

Bu bana Amerika’da 1920’lerde bir otomotiv firması yöneticisinin, işler iyi giderken, "Kriz olursa nasıl davranmalıyız" araştırmasını yaptırdığında kendisinin "şımarık" diye nitelendirildiğini, on yıl içinde ülke ve sektörün krize girdiğinde krize en hazır kurum olduğunu, kriz döneminde ise bu kez "Kriz sonrası düzelen, hareketlenen piyasada ne yapmalıyız" çalışmasını yaptırdığını dostuma anlattım. Bu kez rakipleri onu "şımarık" bulmayıp benzer çalışmalar yaptırmışlar. Dostuma bundan esinlenerek Anadolu’da firmalara yaptığım öneriden de söz ettim.

1990’lı yıllarda Anadolu’da yılda 50-60 toplantı yapmaya başlayınca Anadolulu iş insanları ile sohbetlerde hep, "firmanızda aykırı adam var mı, sana olumsuzlukları yanlışlarını söyleyen birileri yoksa, hemen öyle birini firmanda yönetime kat. Söylediği eleştirileri dikkate alırsan, firman için olumlu, sağlıklı adım atmış olursun” önerisinde bulunuyordum.

Bu konuda iki siyasetçinin davranışları da bu açıdan benim ilgimi çekmişti. Onları da anlattım.

Bunlardan biri rahmetli Adnan Kahveci’nin davranışıydı. Bir gün ziyaretime geldi. "Sen bir zaman seyyar satıcıları belediyenin yasağına karşı örgütleyip yürütmüşsün. Ben, onlerle, bir zamanlar onları örgütlediğin Küçükpazar’daki bekar evlerinde toplantı yapacağım. Almanya’daki Haimlara benzer yaşam şartlarını onlara sunmanın tartışmasını yapacağım.Yarın akşam sen de benimle Küçükpazar’daki bekar odalarına gelir misin” diye sordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 259 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 308 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 245 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 137 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar