Güneş ve rüzgara talep ve yatırım artıyor

Ocak ayındaki teşvik belgeleri içinde yüzde 16’lık paya sahip bir Güney Kore-Türk ortaklığının güneş enerjisi panel üretimi yapacakları konusunu değerlendiren temiz enerji uzmanı Prof. Tanay...

Ocak ayındaki teşvik belgeleri içinde yüzde 16’lık paya sahip bir Güney Kore-Türk ortaklığının güneş enerjisi panel üretimi yapacakları konusunu değerlendiren temiz enerji uzmanı Prof. Tanay Sıtkı Uyar, "Temiz enerji devrimi başladı” diyerek son dönemdeki güneş-rüzgar enerji yatırımları konusunda görüş açıkladı.

Ocak ayında 532 proje için 8.1 milyar liralık teşvik belgesi içersinde 1.3 milyarlık yüzde 16’lık bölümün yerli güneş paneli yatırımı konusunda olduğunu görünce, konuyu yenilenebilir ererji uzmanı Prof. Tanay Sıtkı Uyar ile konuştum. Bu yatırım iştahının nereden kaynaklandığını, ne anlama geldiğini sordum. "Birçok yerli firma doğalgaz yatırımlarından vazgeçti temiz enerjiye döndü. Temiz enerji devrimi başladı” değerlendirmesini yaptı.

"Temiz enerjinin toplam içindeki payları ne durumda" soruma verdiği yanıtta Uyar, şu bilgiyi verdi:

“Son yatırımlarla rüzgarın payı yılık %6-7 seviyesine çıktı. Güneş %1, jeotermal %2, biyoenerji %1. Toplamda hidroelektrik dışında yıllık %10 seviyesinin üzerinde temiz enerji payına çıkıldı.
Hafta sonlarında önce ucuzdan alım yapıldığı için temiz enerjinin payı %15-16’lara kadar yükseliyor. Bunda güneş ve rüzgar enerji üretim tesislerinin gelişip ucuzlaması ve verilen garanti alım fiyatlarının uygun olması etkiledi. Bu alanda yeni gelişmeler olacak ve yenilenebilir enerjinin toplam içindeki payı önümüzdeki dönemde artacaktır. Dışarıda çok daha ucuza üretildiği için yerli desteği başladı. Bu da önemli bir etken. Dünyada da benzer gelişmeler söz konusu. Hollandalılar, trenlerini yenilenebilir enerji ile çalıştırmak için çalışmalar yapıyorlar.”
Güneş ve rüzgarda son dönemde milyar dolarlık iki gelişme gündemde.

Bunlardan biri geçen ağustos ayında Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunun kazandığı rüzgar tribün ihalesi.1 milyar dolarık yatırımla hayata geçecek ihalede %65 yerlilik payıyla 2-3 megavatlık 300-450 rüzgar tribünü üretilecek. 3.48 dolar cent alım garantisi olan bu yatırımlar için 12 il seçilmiş durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 260 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 159 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 247 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar