‘Mürekkepten Noktaya’

İslam yazısı olarak Hat’tı, günümüzdeki ve dolayısıyla zihinlerimizde yer eden Batılı tanımına göre sanatla niteliyoruz. Oysa ki asliyetinde Kur’an’ı en güzel şekilde, hakkını vererek...

İslam yazısı olarak Hat’tı, günümüzdeki ve dolayısıyla zihinlerimizde yer eden Batılı tanımına göre sanatla niteliyoruz.

Oysa ki asliyetinde Kur’an’ı en güzel şekilde, hakkını vererek yazma niyet ve gayretinden oluşan Hüsn-i hat, Arapça’daki sanat (sun’) kelimesinin anlamı itibariyle, bu niyet ve gayreti aynı düzeyde ihtiva etmesi cihetinden ayrıca bir nitelemeye ihtiyaç duymuyor.

Diğer bir ifadeyle Kur’an’ın en güzel şekilde (Hüsn-i hat: sanatlı yazı ile) yazılmasındaki mecburiyet bunun sadece Hat şeklinde tesmiyesine yeterli geliyor. Dolayısıyla Hüsn-i hat denildiğinde, Müslüman kamu kastın gerek Kur’an yazısı gerekse kimi ayet ve ilahî ibarelerin istifi ve bunların da en güzel şekilde yazılmış olduğunu anlıyor.

Bu cümlemizdeki son kelimeyi ne...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 93 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 964 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar