Hat, mesaj ve fetih

İslam sanatının oluştuğu 7-9. yüzyıllar arasında, İslam fetihlerinin de Anadolu kapısı hariç tüm yönlerde tamamen açıldığını ve İslam’ın Hıristiyan Batı’ya rakip tek güç haline geldiğini görürüz.

İslam sanatının oluştuğu 7- 9. yüzyıllar arasında, İslam fetihlerinin de Anadolu kapısı hariç tüm yönlerde tamamen açıldığını ve İslam’ın Hıristiyan Batı’ya rakip tek güç haline geldiğini görürüz.

Buna bağlı olarak bizim konumuz esasında sormamız gereken ilk soru şudur: İslam, fethi, bir mümin gayretinin öznesi haline nasıl getirmiştir ki, yeryüzü Müslümanlara bu kadar kısa bir süre içerisinde açılabilmiştir?

Bunu mezkur devrin ekonomik ve askeri şartlarıyla açıklamak mümkün olsa da asla yeterli olamaz. Üstelik bu iki olguyu da emsallerine göre yeniden biçimlendirip harekete geçirerek bir idrak gerekir ki, bu idrakin Kur’an ve Sünnet dışında aranması muhaldir.

Ki, ayrıca İslam sanatının oluşma devrinin aynı zamanda, yeni dünyaya mahsus uygulamalarla İslam’a uygun yaşayışın kolaylaştırılması planında İslam mezheplerinin ve mülk zenginliğinin Müslümanların kalbine yerleşmesine ve onların kibre düşerek dünyaya sarılmalarına mani en etkili yol olarak tasavvufun doğuş devrine denk düştüğü de gözden ırak tutulmamalıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 85 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 948 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar