Irak'ta neler oluyor

Irak’taki bazı gelişmeler ya yeterince dikkat çekmiyor ya da herkes sadece işine gelen kısmını görüp diğerlerine kör kalıyor. Derler ki, Irak küçük bir Ortadoğu, Ortadoğu ise büyük bir...

Irak’taki bazı gelişmeler ya yeterince dikkat çekmiyor ya da herkes sadece işine gelen kısmını görüp diğerlerine kör kalıyor. Derler ki, Irak küçük bir Ortadoğu, Ortadoğu ise büyük bir Irak’tır. 
Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir yerdir orası

ABD’NİN ÇABALARI 

ABD, Barzani’yi İran-Irak-Türkiye ortaklığıyla sürülüp atıldığı Kerkük dahil olmak üzere Selahaddin, Diyala ve Musul’a geri getirmeye çalışıyor. Bu kapsamda Kerkük’e bir Kürt vali atanması için Şii ve Türkmen liderlerini iknaya çalışıyor, duyuyoruz. Mukteda el Sadr’ın ve bazı Türkmenlerin buna razı olduğu yönünde bilgiler var. ABD, Irak’ta ayağını sağlam basamazsa, Suriye’deki YPG bölgesini otonom bir devletçiğe dönüştüremez. İran’ın Suriye’ye desteğini kesmek için de Irak’taki etkinliğini kırmaya çalışıyor. Haşdi Şaabi’nin Barzani tarafından hedef alınmasının sebebi bu.

Erbil’deki ABD hava üssü büyük bir hızla C-5 ve C-17 kargo uçaklarının da iniş kalkış yapabileceği şekilde büyütülüyor. Büyük oranda Türk müteahhitleri tarafından yapılan üssün çok yakında tam kapasiteye geçmesi bekleniyor. 
Yani ABD, bir yandan İran’ın bir yandan da Türkmenler üzerinden Türkiye’nin etkisini kırmaya çalışarak Irak’taki pozisyonunu güçlendirmeye çalışıyor.

İRAN

İran uzun süredir, körfezden Suriye’ye uzanacak bir demiryolu projesi üzerinde çalışıyor. Shalamche’deki Bender İmam Humeyni Limanı ile bağlantılı olarak Fırat boyunca Basra’ya uzanan stratejik bir hat. Bir kısmı açıldı. Basra’dan sonra Anbar’daki Al Qaim sınır kapısına ve oradan Suriye’ye geçip, Lazkiye limanına ulaşması planlanıyor. Sınırdaki Ervendrud nehri üzerine trenin kesintisiz hareket etmesi için açılır kapanır bir köprü yapımına bile başlandı. İran Demiryolları Gn. Md. Said Resuli yaklaşık 10 gün önce müzakereler için Irak’ın bir yetkili ataması için çağrı yaptı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP turnusoldur 17 Mayıs 2020 | 41 Okunma Gerekçesiz gerekçe 08 Eylül 2019 | 128 Okunma Savaşçılar, askerler ve diğerleri 01 Eylül 2019 | 190 Okunma Kayyım çözüm mü 25 Ağustos 2019 | 221 Okunma Irak'ta neler oluyor 14 Temmuz 2019 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar