Federalizm ayrılıkçılığa çare mi?

İspanya, bu sorunun cevabını arıyor. Katalanların bağımsızlık referandumu ardından tanıştığım İspanya’nın en etkili yorumcularından Jose Antonio Zarzalejos hemen ilk elden;...

İspanya, bu sorunun cevabını arıyor. 
Katalanların bağımsızlık referandumu ardından tanıştığım İspanya’nın en etkili yorumcularından Jose Antonio Zarzalejos hemen ilk elden; “Katalanların bu çok büyük bağımsızlık tehdidinden ancak federal bir yeni anayasa ile kurtulabiliriz!”demiş, eklemişti: 
“2015 genel seçimleri, demokrasiye geçiş yıllarından bu yana yapılacak en önemli seçim olacak. Ve kimse mutlak çoğunluk sağlayamayacak. Bu nedenle siyasi güçler arasında yeni bir ‘pakt’ın oluşması; 2015-19 arasında yeni bir federal anayasa reformunun müzakere edilmesi kaçınılmaz olacak…” 
Uzun yıllar Madrid’de muhafazakâr ABC gazetesini yöneten, sonra Bask bölgesindeEl Correo de Bilbao’nun genel yayın yönetmenliğini yapan, “ayrılıkçılık”konularındaki uzmanlığı ile tanınan Zarzalejos’a “federal derken neyi kastediyorsunuz” dediğimde aldığım yanıt; “Katalan özerk yönetimin mali, dil, kültürel konulardaki yetkilerini arttırmak. Daha çok finansal yönetim, daha çok yetki ve daha çok ‘ulusal kimlik’ vermek…” olmuştu. Zarzalejos daha sonra: “İspanya’nın dengesi Madrid-Barselona hattından geçer. Bu denge bozuldu. Dengeyi yeniden kurmak lazım” demişti. 
Katalan seçimlerini müteakip Zarzalejos’un analizi şimdi yeni bir güncellik kazandı. Katalanların, bağımsızlık yanlıları, karşıtları arasında yüzde 48-52 oranıyla bölündüğü sandık sınavı ardından; Madrid’de muhafazakâr hükümet başkanı Rajoy20 Aralık’ı “genel seçim tarihi” olarak saptadı.
20 Aralık seçimleri, Zarzalejos’un sözleriyle tümüyle bu “Madrid-Barselona dengesinin yeniden kurulması” üzerinde olacak. Ve Katalonya’nın ayrılıkçılık tehdidinin gölgesinde yapılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar