PKK, Suriye ve taktik hedeflerde değişim

Son haftalarda PKK’nın eylemlerinde gözle görülür bir artış var. Dahası, örgüt sivilleri hedef alarak eylemlerinin niteliğini de değiştirmiş görünüyor. Değişikliğe yol açan siyasi...

Son haftalarda PKK’nın eylemlerinde gözle görülür bir artış var. Dahası, örgüt sivilleri hedef alarak eylemlerinin niteliğini de değiştirmiş görünüyor. Değişikliğe yol açan siyasi, teknik, iklimsel ve coğrafi nedenlere odaklanmak önümüzdeki aylarda sorunun alabileceği şekle dair önemli ipuçları verebilir. 

Hükümet, PKK ile mücadeleyi öncelikli işlerinin arasında gördüğünü her vesile ile dile getiriyor. Kolluk ve askeri güç kullanımında tereddüt etmiyor. Bu hamle PKK üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, örgütü de hedef ve “taktik” değişikliğine zorluyor. Ancak polis, jandarma ve askerin “faydalı”,  uygun ölçek ve “gerekli” sıklıkta operasyon yapmak yerine, sürekli ve iyi planlanmamış biçimde istim üstünde tutulması öngörülen “faydayı” sağlamadığı gibi PKK’ya yeni fırsatlar sunabilir. Nitekim bu öngörünün doğruluğunu yazın sonuna doğru  “metal yorgunluğu” biçiminde test edebileceğiz.    

PKK’nın eylemlerinde artışı tetikleyen önemli faktörlerden bir diğeri de mevsimsel döngü. Fiziki yaşam koşullarının, lojistiğin diğer mevsimlere göre daha kolay, insan hareketlerinin fazla olduğu yaz mevsiminde PKK’nın eylemlerinin artması beklenen bir durumdur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin-İran ilişkilerine dair 14 Temmuz 2020 | 2.454 Okunma Çin ve Doğu Türkistan 10 Temmuz 2020 | 3.256 Okunma Türkiye’nin Libya hamlesi politik düzeyde taşları yerinden oynatırken 07 Temmuz 2020 | 3.463 Okunma ‘Centilmenler’ başkalarına ait mektupları okumazlar mı? 30 Haziran 2020 | 2.232 Okunma ABD ve AB “yıllık terörizm raporlarını” birlikte okumak 26 Haziran 2020 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar