Türkiye’ye düşen küresel rol

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener'in bugünkü (18.05.2022)''Türkiye’ye düşen küresel rol'' başlıklı yazısı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana özellikle Batı medyasında en çok bahsedilen konuların başında, “Üçüncü Dünya Savaşı” olasılığı geliyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuru yapma kararı bu olasılığı daha da arttırdı.

Rusya’nın, Ukrayna’nın NATO üyesi olma kararına karşı tutumu ortada. Sonuç, savaş ile yıkılmış bir ülke ve milyonlarca insanın yurtlarından ayrılması, binlerce insanın ölümü.

ABD’NİN HEGEMONYA PLANI

Tüm bunların arkasında ise Amerika Birleşik Devletleri’nin, küresel hegemonyasını genişletme amacı var. İngiltere ise en büyük işbirlikçisi.
Almanya başta, bazı bazı Avrupa Birliği ülkelerinin zorla da olsa desteğini aldılar. NATO’nun etki alanını genişletip Rusya’yı çatışmanın içine çekerek zayıflatmayı amaçlıyorlar. İşte bunun için Ukrayna’dan sonra Finlandiya ve İsveç kartını öne sürdüler; bugüne kadar uluslararası alanda tarafsızlığı ile bilinen iki ülkenin NATO’ya üye olmasını istiyorlar.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI YORUMLARI

Bunun Rusya açısından anlamı açık; İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmasının askeri sonuçlar doğuracağını söylüyor. İşte tüm bu gelişmeler, uzmanları “Üçüncü Dünya Savaşı” yorumlarına itiyor. Peki bu tehlikeli gidişe hangi ülke “Dur” diyebilir. Elbette Türkiye.

ürkiye iki ülkenin NATO üyeliğine “Hayır” deyip veto ederse başta İsveç ve Finlandiya olmak üzere tüm dünya için önemli bir adım atmış olur.

İki ülkenin NATO üyeliğinin engellenmesi, Rusya’yı da kışkırtarak büyük bir çatışma peşinde olan Amerika’nın oyununun da bozulması anlamına gelecektir.

Böylece coğrafi konumunun verdiği avantaj ve izlediği dengeli dış politikayla “bölgesel güç” etkisine sahip Türkiye, Üçüncü Dünya Savaşı olasılığını veya bu konuda yapılan tartışmaları sona erdirecek “küresel bir aktör” olarak rol oynayabilir.

TERÖRE DESTEK VEREN NATO ÜYELERİ

TÜRKİYE, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz gerekçesini daha çok, PKK ve FETÖ başta terör örgütlerine verdikleri desteklere bağlıyor. Türkiye bu konuda haklı ama terör örgütlerine destek veren ülkeler İsveç ve Finlandiya ile sınırlı değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FETÖ İsmailağa’yı ele mi geçiriyor 01 Mayıs 2024 | 2.636 Okunma Avrupa’daki PKK’lı Kandil’den daha çok 29 Nisan 2024 | 756 Okunma PKK/DEM’e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı 26 Nisan 2024 | 1.835 Okunma Tarihi anlaşma, tarihi değiştirecek proje 24 Nisan 2024 | 1.400 Okunma Atatürk’ün adını kullanmak bu kez sizi kurtaramayacak 22 Nisan 2024 | 5.451 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar