Bizim sessiz yelekliler!

Bir insanı vatanından kar zinciriyle kovalasan toprağını, güneşini, suyunu, havasını bırakıp başka bir ülkeye gitmez, gidemez. Yurtdışına bir haftalığına tatil yapmaya, güle oynaya gidiyoruz...

Bir insanı vatanından kar zinciriyle kovalasan toprağını, güneşini, suyunu, havasını bırakıp başka bir ülkeye gitmez, gidemez. Yurtdışına bir haftalığına tatil yapmaya, güle oynaya gidiyoruz, üç günde vatan özlemi sarıyor.
Tamam!
Suriyeliler var.
Afganlar.
Afrikalılar.
Türkiye’ye geliyorlar.
Sor onlara!
Niçin vatanını bırakıyorlar?
Suriye’de yıkım oldu. Korkunç 6-7 yıl yaşandı. Yaşanıyor. Suriyeliler iç savaş acısının sonsuza kadar süreceğine inanmış oldukları için vatanlarından uzaklaştılar. Türkiye’ye gelen Suriyeli sayısı, son 5 yılda 3 milyon oldu. Bunun 2 milyonu 18’in altında çocukla genç arası insanlar. Yüzde 74’ü savaşta ya babasını ya annesini ya da ikisini birden kaybetmiş.
Can telaşı.
Ne yapsın!
Türkiye’ye sığınıyor.
Bizim Türk gençleri içinde iyi eğitimli, başarılı, parlak beyinli olanlar da vatanı bırakıp Avrupa’ya, ABD’ye, Kanada’ya gidiyorlar. Geçen hafta bir Amerikan gazetesi, “Ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf aileler Türkiye’yi terk ediyor. 2016-2017 yılları arasında en az 12 bin dolar milyoneri servetlerini de alarak yurtdışına gittiler” diye yazdı.
Haber ilgi uyandırdı.
Giden dolar milyarderleri içinde isimleri bilinen sanayici-tüccar aileler de var. Niçin gittiklerini açıklamadılar.
Susuyorlar.
Sessizce gidiyorlar!

★★★

Dolar milyarderlerinin Türkiye’yi bırakıp gitmelerinden öte iyi eğitimli uzman, araştırmacı, mühendis, doktor, üniversitede ders veren akademisyen, bilim adamının yurtdışına gidişi düşündürücü. Gelecekleri için korkuya kapılıp, içine düştükleri karamsarlığın öz vatanları Türkiye’de sonsuza kadar süreceğine inanmış olmalılar ki doğup büyüdükleri topraklardan kopup başka bir vatanda tutunmaya gidiyorlar. 2017 yılı içinde Türkiye’den yurtdışına göç edenlerin sayısı yüzde 42.5 artıp 253 bin kişiyi geçti.
Çoğunluğu genç.
Ve parlak beyinli.
İyi eğitimli insanlar.
Onlar sessizce gidiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancılar oynadı! Cimbom berabere! 01 Aralık 2023 | 174 Okunma Tüküreyim o futbolcunun dolarına! 29 Kasım 2023 | 441 Okunma Gitti gitti nereye gitti! 27 Kasım 2023 | 239 Okunma Acı yalan sarmalı! 26 Kasım 2023 | 147 Okunma Yıkayan ile yıkanan! 24 Kasım 2023 | 178 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar