Müsteşrik ve Müstağrip

Türkçe’de de aynen kullanılan ‘Oryantalist’in karşılığı bir kelime var ‘Müsteşrik’. Şarklı/doğulu toplumların tarihi, kültürü, dini, gelenekleri ve medeniyetleri üzerinde...

Türkçe’de de aynen kullanılan ‘Oryantalist’in karşılığı bir kelime var ‘Müsteşrik’. Şarklı/doğulu toplumların tarihi, kültürü, dini, gelenekleri ve medeniyetleri üzerinde araştırmalar yapan ‘Batılılar’a verilen bir isim. Şarkiyatçı da denilir. 

Aslında özellikle ‘İslam coğrafyası’ üzerinde yapılan araştırmacıları ifade eder.

Doğu’dan alınan veya Emeviler’in Endülüs’e (İspanya) taşıdığı bu bilgilerin Batı’nın aydınlanmasına, ‘Rönesans’ına  kaynaklık ettiği bilinir.

Örneğin, Ortaçağ İspanyası’nda ‘dünya yuvarlaktır’ diyen yakılırken, sınırın Endülüs tarafında bunun ilkokullarda öğretildiğini söylersek karikatürize etmiş olmayız.

Bu boş bir böbürlenme değil.

Binlerce örneği var.

Batı’yı Batı yapan değerlerin, yönetim sistemlerinin, bilimsel düşüncenin, sosyal ve siyasal yapıların altında, Roma kadar İslam öncesi toplumlardan, Türklerden, Yahudilerden, Çinlilerden, Hintlilerden, Mısırlılardan da kodlar var.

Sonuç;

Batı, Doğu’dan aldıklarıyla kendi dünyasını hem ‘tedavi etti’ hem ‘inşa etti’...

Her anlamda...

***

Bu kavramın diğer tarafında ‘Müstağrip’ kavramı var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar