Anayasa değişikliği için takip kılavuzu

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni getirecek anayasa değişikliği TBMM’de görüşülmeye başlandı. Gelişmeleri takip için yol haritası niyetine okuyabilirsiniz: - TBMM’deki oylamalar nasıl...

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni getirecek anayasa değişikliği TBMM’de görüşülmeye başlandı.

Gelişmeleri takip için yol haritası niyetine okuyabilirsiniz:

TBMM’deki oylamalar nasıl yapılacak?

Teklifle ilgili TBMM’de 4 ayrı oylama yapılacak. Bütün oylamalar ‘gizli’ yapılacak ve ‘beşte üç çoğunluk’ yani 550 milletvekilinin 330’unun ‘evet’ oyu aranacak.

- İlk oylama, teklifin maddelerine geçilmesi için yapılacak. Oylamanın, dün başlayan görüşmelerin tamamlanmasından sonra, muhtemelen sabaha karşı veya en geç bugünkü oturumda yapılacağı öngörülüyor. İlk oylama kritik, zira ilk ‘fire sayımı’ bu oylamada yapılacak. Bu nedenle gruplar işi sıkı tutuyor.

- Maddelerin ilk tur oylaması, ilk turdan ’48 saat sonra’ yapılacak. Her madde için ayrı ayrı oylama yapılacak, her biri için en az 330 aranacak. Bir madde bu sayının altında oy alsa bile, ikinci turda yeniden oylanacak.

- İkinci tur ise maddelerin tekrar oylanması ve teklifine tümü için son oylamadan oluşuyor. Değişiklik önergesi verilemeyecek, sadece oylama yapılacak.

TBMM Genel Kurulu sürecinin 23 Ocak’a kadar tamamlanması bekleniyor. Kaynaklar, “İki gün önce veya sonra olabilir” diyorlar.

Muhalefet partileri ne yapacak?

CHP, ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ne tümden karşı olduğunu açıklamış ve Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde, ‘tümden vazgeçilmesini’ istemiş, değişiklik teklifi vermemişti.

Ancak CHP yönetimi, Genel Kurul aşamalarına katılma, değişiklik teklifleri verme ve bütün oylamalara katılma kararı aldı. Her maddede grup ve bireysel olarak toplam 7’şer önerge verilebiliyor. CHP bu hakkını kullanacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar