Gelecek endişesi

Bir ülkeyi, bir toplumu, bir siyasi partiyi hasılı siyasi özellik taşıyan bütün kurumları güvende kılacak, onlara gelecek ve huzur sağlayacak şey demokrasidir. Bilhassa, hikayesinde millet iradesinin tadı ve lezzeti bulunan ve...

Bir ülkeyi, bir toplumu, bir siyasi partiyi hasılı siyasi özellik taşıyan bütün kurumları güvende kılacak, onlara gelecek ve huzur sağlayacak şey demokrasidir. Bilhassa, hikayesinde millet iradesinin tadı ve lezzeti bulunan ve bunun için bedel ödemiş toplumlar için demokrasi, geri dönüşsüz ve vazgeçilmezdir. Türkiye bu yolun ve yürüyüşün en bariz örneğidir.

Bizimki, bir yandan askeri darbeler, öte yandan siyasete ve topluma düzenli olarak harici müdahalelerle fazlasıyla sınanmış bir demokrasi hikayesidir. Acılı, sancılı, yaralı ve dolayısıyla da çok kıymetlidir. Pek az demokrasi bizim kadar ağır ve sürekli bedel ödemiştir. Uzağa gitmeye ne hacet; tam “Artık bitti, bu çağda bir daha akla bile getirilemez” derken 15 Temmuz’da bir daha askeri darbe girişimine maruz kaldık.

Bununla birlikte tek risk darbeler değildir. Nitekim, hem 15 Temmuz’u planlayıp uygulamaya kalkışanlar hem de onların benzeri irili ufaklı birçok cunta ve gruplaşma devlete on yıllardır musallat olmuşlardır. Kadrolaşmış, kaynakları ele geçirmiş ve kendilerinden olmayanları veya kendilerine engel çıkaranları; yani hukuku uygulayanları acımasızca tasfiye etmişlerdir. Devlete sızan güçlerin illa FETÖ gibi darbe yapacak kadar çılgınlaşmaları gerekmez; bu tür alan kapatmaların zemini bizatihi tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni anayasa bir vizyon ister ama ortada bundan eser yok 25 Nisan 2024 | 200 Okunma Seçmen Erdoğan’a ‘dost mesajı’ mı verdi, dönüşsüz bir yola mı çıktı? 22 Nisan 2024 | 3.347 Okunma Kırılgan dünyanın sorumsuz liderleri 15 Nisan 2024 | 291 Okunma Erdoğan, seçmenin ne demek istediğini tabii ki anladı... 11 Nisan 2024 | 830 Okunma Erdoğan’ın kendisiyle yapacağı toplantıdan ne sonuç çıkacak! 08 Nisan 2024 | 976 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar