Kurbanın anlamı, kurban kesmenin hükmü
Peygamberimizin deyimiyle bayramın gölgesine girdik. Okurlarımın kurban bayramını tebrik ediyorum. Âlem-i İslâm’ın ağır sorunlar yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Müslüman toplumlar...
Peygamberimizin deyimiyle bayramın gölgesine girdik. Okurlarımın kurban bayramını tebrik ediyorum. Âlem-i İslâm’ın ağır sorunlar yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Müslüman toplumlar, kendilerinin bilinçli gayretleri ve Yüce Rabbimizin inayetiyle huzur ve esenlik dolu bayramları da yaşarlar inşaallah.
***
Kurban Arapça bir kelimedir; “yakınlaşma” demektir. Kulun Allah’a yakınlaşmasına vesile olması ümidiyle hayvan kesmesine ve kesilen hayvana kurban denmiştir; Arapça’ya İbranice’den geçmiştir. Arapça kaynaklarda terim olarak kesilen kurbana udhiyye veya aynı anlamda dahiyye denir.
En iptidaisinden en gelişmişine kadar hemen bütün dinlerde Tanrı’ya veya doğaüstü güçlere kurban sunma (takdime) uygulaması vardır. Eski Ahid’de kurban için “yaklaştıran” anlamında gorban, “kutsal kan dökme” anlamında zebah (Arapça’da “zebh”) gibi kelimeler geçer. Yahudilik’te farklı zamanlarda ve değişik vesilelerle kurban kesilir. Ayrıca yiyecek ve içecek takdimesi şeklinde uygulamalar da vardır.
Aslında Yahudilik’ten doğan...