Faiz fantezisi

Sözcü Gazetesi Yazarı Murat Muratoğlu'nun bugünkü (18.03.2022)''Faiz fantezisi'' başlıklı yazısı.

Ülkenin faiz politikasının ekonomi gerçeklerine aykırı bir fantezinin ürünü olmasının yanı sıra çok ciddi maliyetler getiriyor yanında…

Ne var ki adamlar kendilerini hiç bozmuyor. İstikrarlı şekilde her tercihlerini yanlış olandan yana kullanıyorlar. Bu kadarı tesadüf ile açıklanamaz. Ancak müthiş bir ekip çalışması sonucunda böyle bir başarı yakalanır. O bile tartışılır.

Beklendiği gibi oldu. Politika faizi aynı tutuldu. Başkan Şahap Bey’in 27 Ocak tarihli “enflasyon raporu” toplantısında, “güzel kardeşim nedir bu kurdaki durum?” sorusuna verdiği cevap bile sorgulatıyor samimiyeti…

Ne demişti? “Bunun faiz indirimi ile filan hiç ilgisi yok arkadaşlar.”

Peki, neyle ilgisi var? Senin enflasyonun yüzde 54, verdiğin faiz yüzde 14… Yüzde 40’lık kaybı yatırım sahipleri ya nereden karşılayacaktı?

Kur Korumalı var nasıl olsa diye dolaşıyorlar ama, kuru da para ödememek için baskılıyorlar. Gazı almak için hafiften bırakıyorlar. İyi de nereye kadar?

Senin cari açığın dolu dizgin… Döviz bitmeye yüz tuttuğundan o belki biraz azalacak. Yalnız bütçe açığı durdurulamaz şekilde kaçınılmaz olarak artacak.

Finansal piyasalarda en tehlikelisi de bu çifte açıktır. Ekonominin tadını kaçırır. Borç aradığında tabloyu gören direkt masadan uzaklaşır.

Neye güveniyorlar? Kaçacak yabancı yatırımcı kalmaması ve içerideki paranın süresiz kontrol edilebileceğinin sanılması… Halt etmişler!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağlamak yok! Fedakarlık zamanı... 29 Kasım 2023 | 535 Okunma Diyanet Mars’a mı gidecek? 28 Kasım 2023 | 621 Okunma Kör tuttuğunu öper modeli 27 Kasım 2023 | 458 Okunma Saç saç paraları havalimanlarına... 25 Kasım 2023 | 494 Okunma Patron çıldırdı! 24 Kasım 2023 | 710 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar