Okullar ve sorular

Okullar açılırken herkesin aklındaki soruları, Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre...

Okullar açılırken herkesin aklındaki soruları, Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’a sordum.

1) Delta varyantıyla birlikte vaka ve vefat sayıları arttı. Aşılanma oranları da ortada. Bu ortamda açılan okullarda hangi noktalara ve ne şekilde dikkat edilmeli, öncelikler neler olmalı?

- Öncelikle hepimizin sağlığı ve okulların güvenle açılabilmesi için aşı hakkı tanınmış herkesin gecikmeden aşılarını olmasını öneriyoruz. Veliler de aşılarını hem kendi hem de çocuklarının sağlıkları için ertelemeksizin olmalıdır. Sınıflarda doğal havalandırmanın kapı-pencere açılarak sağlanması, merkezi havalandırma varsa bakım ve kullanımın rehbere uygun yapılması, tüm yetişkinlerin ve çocukların okul içerisinde maske kullanımı önem taşıyor.

2) Yaş gruplarına göre çocuk ve gençlerin, yetişkinlere oranla hastalığı daha hafif atlattıkları söyleniyordu ama son dönemde bunun aksi örneklerden bahsediliyor. Hastanenizdeki vakalara da bakarak bu konuda ne söylemek istersiniz?

- Amerikan Pediatri Akademisi şu anda ciddi hastalık tablosunun çocuklar arasında yaygın olmadığına vurgu yapıyor. Ülkemizde de çocuklarda COVID-19 nedenli hastane yatışı ve ölümün nadir olduğunu gösteren veriler mevcut. Son dönemde hem iş hem sosyal yaşam dolayısıyla günlük hayatın içerisinde daha fazla yer alan genç erişkin hastalarla sık karşılaşıyoruz. Acil servislerde özellikle aşıları tamamlanmamış veya hiç aşılanmamış genç erişkinlerde de ağır hastalık tablosunu görüyoruz. Bu nedenle genç bireylerde de aşılanma ve tedbirlere uyum çok önemli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 303 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 99 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar