Asıl Çılgın Proje Anadolu Ümmet Üniversitesi 2

Neden Sürgün Âlimler?Malumdur ki sürgün âlimler seçmece âlimlerdir. Zira zalim sultalar; dik duran, nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilmeyen ulemaya, vebalı muamelesi yaparlar. Bu hemen her devirde ve her sistemde de...

Neden Sürgün Âlimler?

Malumdur ki sürgün âlimler seçmece âlimlerdir. Zira zalim sultalar; dik duran, nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilmeyen ulemaya, vebalı muamelesi yaparlar. Bu hemen her devirde ve her sistemde de böyledir. Dolayısıyla zalim sultalara yarananlar, gelene ağam, gidene paşam modunda geçinip giderler. Ama cevher taşıyan, ilmin hakkını veren ulema böyle değildir. Onlar şu hadisin manasını çok iyi bilirler. “Cihadın en faziletlisi, zâlim sultanın karşısında hakkı ve adaleti söylemektir.” (Ebû Dâvûd, Melâhim 17; Tirmizî, Fiten 13. Ayrıca bk. Nesâî, Bey’at 37; İbni Mâce, Fiten 20)

Gelmiş geçmiş tüm peygamberlerin sürgün yemiş olmaları ve hicrete mecbur kalmaları boşuna değildir. Nitekim başka bir hadiste de efendimiz (sav) “İnsanların en çok çile çekenleri peygamberler, sonra da onlara en çok benzeyenelerdir.” Buyurur. Kısacası sürgün yemiş ve dünyanın dört bir yanından ülkemize hicret emiş bulunan muhacir ulema, önemlidir.

Bilindiği üzere ülkemiz, hiçbir İslam ülkesinin yaşamadığı harf devrimi gibi büyük bir felaket yaşadı. Bir gecede milyonlar, okuryazar, hatta âlim olarak yattı, ertesi güne ümmi olarak sabahladırlar. Sonra elifba bulundurmanın dahi idamlık suç sayıldığı yıllar başladır. Bu ilim açıdan ülkemizin en çorak yıllarıdır. Hala bu gün olmuş, o büyük zarar telafi edilememiştir. Yıkılan şehirleri ülkeleri yeniden inşa etmek kolaydır. Ama ilim havzaları yıkıldığında, onları inşa ve ihya etmek o kadar da kolay değil.

Bunun sonucunda vatanın ilim ve bilim omurgasını oluşturan vatanperver ulemanın büyük bir kısmı heba oldu. Sürgün, infaz, idam, zindan vs. yakın tarihimiz ısrarla örtülmek istense de bazı hakikatler kısmen de olsa açığa çıkmıştır. Bu konuda o kapkara günleri yaşayanların anıları dahi çok şey anlatmaktadır.

Sonrasında ilim sahasında nasıl bir çorak devrenin yaşandığı malum. 19 buçuk yıl, Arapça aslıyla ezan okumanın dahi yasaklandığı yıllar. Halk evlerinde gençlerin; Darwin teorisi, komünizm, sosyalizm, faşizm vs. öğrendikleri yıllar… Dinin insanı uyuşturan bir afyondan beter görüldüğü ve gösterildiği yıllar… İslami kisveye savaş açılıp Frenk taklitçiliğinin altın çağını yaşadığı vs. yıllar... Bunup neticesinden din, özü gibi gösterildi. Nesil hızla İslam’dan ve ilimden uzaklaştırıldı. Öyle ki köylerde kasabalarda insanlar cenazelerinin teşyi’ ve tedfinini yapacak kimse bulamaz hale geldiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı virüsü bulaşan iflah olmaz 03 Eylül 2018 | 5.866 Okunma Oyununuzu Gördük Meydan Okuyoruz 27 Ağustos 2018 | 257 Okunma Bayramlarımız Gelecek Ama… 24 Ağustos 2018 | 3.423 Okunma Paylaşalım, barışalım, kaynaşalım 21 Ağustos 2018 | 2.321 Okunma Zalimler! Kaybedeceksiniz bekleyin… 17 Ağustos 2018 | 2.425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar