Tehlikeli sulara girmeden…

Hatırlayacağınız gibi Ukrayna’nın tahılına çıkış yolu sağlamak, böylece pek çok yoksul ülkenin temel gıda maddesinin fiyatının ulaşılamaz boyutlara gelmesini önlemek için...

Hatırlayacağınız gibi Ukrayna’nın tahılına çıkış yolu sağlamak, böylece pek çok yoksul ülkenin temel gıda maddesinin fiyatının ulaşılamaz boyutlara gelmesini önlemek için Türkiye’nin arabuluculuğuyla geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlayan görüşmeler 22 Temmuz 2022’de 120 gün süreli bir anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Daha sonra bu anlaşma üç kez daha uzatılarak Ukrayna tahılının dünya pazarlarına sevkiyatı sağlanmış, binden fazla gemi yarıdan fazlası yoksul ülkelere olmak üzere 33 milyon ton tahılı Boğazlar üstünden taşıyabilme imkanı bulmuştu.

Ancak Rusya her fırsatta tahıl anlaşmasının kendi aleyhine çalıştığını, özellikle sigorta şirketleri aracılığıyla uygulanan yaptırımlar nedeniyle muadil ürünlerini, en çok da gübresini dünya pazarlarına ulaştırmakta zorluklarla karşılaştığını söylemişti.

Yine de anlaşmanın ilki 120, diğerleri 60’ar gün olmak üzere uzatılmasına razı olmuştu. 18 Temmuz’da biten son dönemden sonraysa sevkiyatın güvenli olması amacıyla kurulan komisyondan çekildiğini açıkladı. Üstelik bundan sonra Ukrayna tahılı taşıyan gemileri hedef alabileceğini belirtti.

Ukrayna’nın tahıl depolarını vurmaya, füzeleriyle NATO üyesi Romanya’nın...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kavramlar arasında boğulmaya çalışılan bir öğrenci hareketi... 01 Mayıs 2024 | 67 Okunma Sakin geçen bir 24 Nisan’ın ardından… 28 Nisan 2024 | 106 Okunma Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 134 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar