Beklentilerden vizyonlara bir ufuk turu…

Dünyada çok sorun var. Hepsinin çözümünü beklemek gerçekçi değil. Özellikle de devletler arasındaki sorunların çözüleceği krizsiz, savaşsız, savaşa hazırlıksız bir...

Dünyada çok sorun var. Hepsinin çözümünü beklemek gerçekçi değil. Özellikle de devletler arasındaki sorunların çözüleceği krizsiz, savaşsız, savaşa hazırlıksız bir dünyada yaşamak hayal. İster insanın doğasından, ister sistemin yapısından, ister aidiyetlerden, kimliklerden olsun çıkar çatışmaları, beklenti yarışları bundan önce olduğu gibi bundan sonra da olacak.

Mutlak anlamıyla barış, her ne şekilde tanımlarsanız tanımlayın mutlak anlamıyla adalet muhtemelen hiç bir zaman sağlanamayacak. Ukrayna’da barış olsa, Rusya ile Amerika bugün uzlaşsa yarın yine bir yerlerde bir şeyler olacak. Çin Amerika’yı, Amerika dünyanın neredeyse tamamına yakınını kendisi için tehdit olarak görmeyi sürdürecek.

Dünya herhalde hiç bir zaman tam adil olamayacak. Adalet bundan önce olduğu gibi bundan sonra da büyük anlatıların yorumladığı güçlünün çıkarına hizmet eder bir anlayış olarak kalacak. Zaman zaman günün hakkaniyet anlayışına yaklaşıldığını, bölüşümün ve paylaşımın daha eşitliklikçi yapılabildiğini görsek de birileri her zaman diğerinin hakkına müdahale edecek.

Bu nedenle devletler ve onların davranışlarını anlamlandırmaya çalışanlar açısından önemli olan gerilimleri...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kavramlar arasında boğulmaya çalışılan bir öğrenci hareketi... 01 Mayıs 2024 | 67 Okunma Sakin geçen bir 24 Nisan’ın ardından… 28 Nisan 2024 | 106 Okunma Diplomaside hareketli bir hafta... 24 Nisan 2024 | 134 Okunma Garip savaş... 21 Nisan 2024 | 97 Okunma İran saldırısının düşündürdükleri 17 Nisan 2024 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar