Mehmed Şevket Eygi Topyekun Islah Seferberliği

Ülkenin, halkın, devletin kurtulması, yücelmesi, güçlenmesi ıslahtan geçer. Islah iyileşme demektir. Bir toplum iyileşmek istemezse, kendini iyileştirmezse yahut dışarıdan iyileştirilmezse düzelemez.İyi...

Ülkenin, halkın, devletin kurtulması, yücelmesi, güçlenmesi ıslahtan geçer. Islah iyileşme demektir. Bir toplum iyileşmek istemezse, kendini iyileştirmezse yahut dışarıdan iyileştirilmezse düzelemez.
İyi olmayan insanlar ve toplumlar, kendilerini iyi görür, iyi sanırsa, onların ıslah edilmesi çok zordur.

Müslümanlar için iyilik ölçüleri İslam’ın, Kur’anın, Sünnetin, Şeriatın kriterleri, hükümleri, değerleridir.

Bir ülkenin, devletin düzelmesi, iyileşmesi için orada ıslah vazifesini, işini, hizmetini yapacak çok vasıflı, çok güçlü, çok üstün elemanlar ve kadrolar bulunması ve işleri onların görmesi gerekir.

Böyle elemanlar ve bunlardan oluşacak kadrolar nasıl yetişir, yetiştirilir?

1. Âile terbiyesiyle. Bir ülkede çocuklara ve gençlere âile terbiyesi verilemiyorsa durum çok vahim demektir.

2. Eğitim sistemi vasıtasıyla okullarda. Okul sadece bilgi öğrenme yeri değildir, aynı zamanda ahlak ve karakter edinme, iyi insan olma mekanıdır.

3. İş, ticaret, iktisat hayatında. Eskiden bunu loncalar, ahîlik teşkilatı, fütüvvet ahlakı yaparmış. Dükkanlar, çarşılar, pazarlar birer mekteb-i edeb ve insaniyet imiş.

4. Osmanlı zamanında tasavvuf ocakları, tarikatlar, tekke zaviye ve dergahlar da iyi insan yetiştirme merkezleriydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.784 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.394 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.820 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 727 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar