Şair ve yazarların siyasetle imtihanı

Seçim sath-ı mailindeyiz. Her yerde Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri konuşuluyor. Siyaset alemi çok hareketli. Ülkemiz için iyi olur inşallah. Aday adaylığı için bir çok isim...

Seçim sath-ı mailindeyiz. Her yerde Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri konuşuluyor. Siyaset alemi çok hareketli. Ülkemiz için iyi olur inşallah. Aday adaylığı için bir çok isim açıklandı. Kültürle, sanatla ve edebiyatla münasebeti olan isimlerin son zamanlarda ortaya çıkması olumlu bir gelişme olarak görülüyor. Daha bir kaç gün önce bir milletvekilinin parlamento kürsüsünde şiirli bir konuşma yapması sempati toplamış ve alkış almıştı. Demek ki, mecliste de nükte yapan, şiir okuyan mebuslara ihtiyaç var.

Geçenlerde Meryem Aybike Sinan, Türkiye gazetesindeki köşesinde “Şair vekiller olacak mı acep?” diye soruyordu. Değerli kardeşimize bu müjdeyi verelim. Evet aday adaylığı için farklı partilerde kültür sanat dünyasından pek çok müracaat olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Elbette farklı sanat alanlarındaki isimlerden şairler de çıkacaktır. Bu da şüphesiz ki çok sevindiricidir.

Geçmişte çok vardı

Meclisin tarihçesine baktığımızda edebiyat dünyamızdan pek çok aşina isimle karşılaşıyoruz. Meselâ İstiklal Marşı Şairimiz Mehmed Âkif, Şehir Mektupları yazarı Ahmet Rasim, romancı Hüseyin Rahmi Gürpınar, sosyolog Ziya Gökalp, şair Mehmet Emin Yurdakul, Sinekli Bakkal romanının yazarı Halide Edib Adıvar,  “Han Duvarları” şairi Faruk Nafiz Çamlıbel, Beş Şehir ve Huzur’un yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar, hikâyeci Memduh Şevket Esendal, Çalıkuşu’nun yazarı Reşat Nuri Güntekin ve Yaban’ın romancısı Yakup Kadri Karaosmanoğlu siyasetin merkezinde bulunmuş edib ve şairlerden sadece bir kaçı. Bu arada Türkolojinin büyük ismi Mehmet Fuat Köprülü’yü de unutamayız. Ki Demokrat Parti’nin dört kurucusundan biri olup uzun yıllar Hariciye Vekaleti (Dışişleri Bakanlığı) da yapmıştır. O da merhum Başvekil Adnan Menderes ve diğer siyaset arkadaşlarıyla birlikte Yassıada’da çile çekmiştir. Tabii Yassıada deyince o zulüm dönemini şiirlerinde yansıtan Faruk Nafiz Çamlıbel’in hisli şiirlerini, dörtlüklerini unutamayız. Daha yakın döneme geldiğimizde Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’yı hatırlıyoruz. Edebiyat tarihçisi Vasfi Mahir Kocatürk ve fikir adamı Fethi Tevetoğlu da meclise mebus olarak ayak basanlardan. Coğrafya bilgini Remzi Oğuz Arık, gazeteci yazar Çetin Altan... Dil alimi Tahsin Banguoğlu, mebusluğun yanısıra Milli Eğitim Bakanı olarak da hizmet etmiş bilgin bir siyasetçidir. Cumhuriyet devrinde Ankara’ya taşınan ama gözü İstanbul’da olan edebiyatçıların başında Yahya Kemal Beyatlı gelir. Ki, Urfa milletvekili olduğu hâlde bu şehri görmediği söylenir. Malum Cumhuriyet devrinin ilk yıllarında seçimle değil de tayinle de Ankara’ya gönderilenler vardır. Liste uzayıp gider ama gazeteci Gökhan Evliyağlu, Osman Bölükbaşı, şair Ömer Öztürkmen ile şair/yazar ve Mevlâna muhibbi Feyzi Halıcı’yı ve Necip Mirkelâmoğlu’nu da unutmamak gerek. Tabii meclisin yanısıra senato da var. Meselâ Halıcı senatör olarak görev alanlardandır. Süleyman Arif Emre ve Erdem Bayazıt da Ankara’da siyaset yapmış şair milletvekillerimiz. Daha yakın döneme gelecek olursak Prof.  Dr. Necat Birinci ile şair, yazar ve ressam Recep Garip de parlamentoda oturmuşlardır.  

Şair Milletvekilleri

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar