Anadolu’daki ilk büyük destanımız

Müslüman Türklere Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Zaferi, bir destan olduğu kadar yeni bir ruh ve idrakin de habercisi olmuştur. Geçen yıldan itibaren hakkı verilerek kutlanmaya başlanan Malazgirt Zaferi için bu...

Müslüman Türklere Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Zaferi, bir destan olduğu kadar yeni bir ruh ve idrakin de habercisi olmuştur. Geçen yıldan itibaren hakkı verilerek kutlanmaya başlanan Malazgirt Zaferi için bu sene muhteşem bir tören yapılıyor.

Malazgirt Zaferi'nin 947. yıl dönümü kapsamında Bitlis'in Ahlat ilçesinde gerçekleştirilen etkinlikler, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Çarho mevkisindeki 400 dönümlük alanda düzenlenen etkinliklere gelen vatandaşlar, kök börü, atlı okçuluk, cirit, güreş müsabakaları ve geleneksel oyunlar ile Kırgızların gelin-damat, beşik toyu etkinliklerini ilgiyle izliyor.

Malazgirt Zaferinin kazanıldığı alan… Farklı illerden gelerek stant açan dernekler, alanda düzenledikleri etkinliklerle vatandaşlara eğlenceli anlar yaşatırken, düzenlenen müsabakalar seyircileri heyecanlandırdı.

Biz tarihiyle yeni yeni barışan bir milletiz. Düne kadar geçmişe horca ve hoyratça bakılır, şanlı ecdad karalanır, padişahlar kötülenir ve neredeyse utanılacak bir tarihe sahip olduğumuz iddia edilirdi. Son on onbeş yılda Kut’ül Amare gibi büyük bir zaferi hatırlayışımız, en mühim hadiselerden biri ise geçen yıldan beri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihimizde bir dönüm noktası olan Malazgirt’e dikkat çekmesi ve şanına yakışır şekilde yâd edilmeye başlanması da, bir tarih şuuru uyandığınının da sağlam işaretidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bugün törenlere birlikte katılarak konuşmaları, son derece değerli ve anlamlı bir tarihî adımdır. Yerli ve millî ruhun dirilişi, uyanışı ve ayağa kalkışıdır. Malazgirt Zaferi’nin 947. yıldönümünün üç gün muhteşem bir şekilde kutlanması, kanaatimce çok isabetli olmuştur. Çocukluğumda gezip dolaştığım Malazgirt, Ahlat gibi bölgeleri görünce o zaman bu konuyu düşünmüş ve “Malazgirt Zaferi niçin her yıl bu bölgede görkemli bir şekilde kutlanmıyor?” demiştim. Demek ki o temenninin vakt-i merhunu bugünmüş. İnşallah bundan sonra da her yıl artan bir ilgi, sevgi ve coşkuyla Malazgirt Destanımız, hem devlet katında hem de milletimiz tarafından büyük merasimlerle hatırlanacak, Muhammed Alparslan ve cihangir askerleri rahmetle, minnetle ve saygıyla yâd edilecektir. Önümüzdeki senelerde, Türk dünyasından ve İslâm âleminden de bu muhteşem toy’a, bu olağanüstü kutlu şölene büyük katılımlar olacağına inanıyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar