“Göbeğini kaşıyan adam”daki ferasetin zekâtı etmezler

DAEŞ’in bir maymuncuk gibi Suriye haritasını istenen şekilde çizmek üzere ya yaratıldığı ya da kontrol edildiği apaçık ortaya çıkmadı mı? Tüm analistler DAEŞ’i yönetenlerin...

DAEŞ’in bir maymuncuk gibi Suriye haritasını istenen şekilde çizmek üzere ya yaratıldığı ya da kontrol edildiği apaçık ortaya çıkmadı mı? 
Tüm analistler DAEŞ’i yönetenlerin çok zeki olduklarında hemfikirler. 
Yani örgüt aklının manipüle edilmesinden bahsedilemez. Örgüte hâkim olan aklın kendisi bilinçli şekilde bu haritaya hizmet ediyor. 
Hollywood prodüksiyonlarını aratmayan kafa kesme, kafeste asker yakma video kliplerini hatırlayın. Sürecin başında bu ağır/sinematografik vahşet yüklemesiyle kabaca iki şey oldu. 
İlki İslam marjinalleştirildi. Yasak savar açıklamaları bir kenara koyarsanız bugün Batı’da İslam’a yüklenen suni algılar kabul gördü. Öyle ki, Batı’nın iki yakasında ırkçı/ayrımcı parti ve hareketler merkezileşmeye başladı. Kimsenin Suriye veya bir başka gariban İslam ülkesinde yapılan vahşete duyarlılığı kalmadı. 
Bu durum harita çizmek için gerekli irrasyonel, antidemokratik müdahalelere meşruiyet kazandırdı. 
İkincisi ise Özgür Suriye Ordusu’nun direnme gücü kırıldı. Para/güç DAEŞ ve PKK/PYD’ye aktığı için, DAEŞ’in vahşet gösterisinden sinen ve destek bulamayan yerel halk ve savaşçılar adeta DAEŞ’e yönlendirildi. 
Böylelikle Esed (Nusayri), DAEŞ (Sözde Sünni) ve PKK/PYD (Sözde Kürt) olarak Suriye’nin bütünlüğü üzerinde uzlaşamayacak üç düşman gruba indirgendi savaş. 
Bu üç grubun da birbiriyle bağlantılı oldukları, belirli bir yol haritasına göre alan tuttukları gözleniyordu. PKK/PYD’nin ele geçirmesini istedikleri Tel Abyad gibi Arap bölgelerini önce DAEŞ işgal ediyor, sonrasında ABD destekli PYD bu bölgeleri “özgürleştiriyordu”. PKK sınırın Türkiye tarafında “hendekistan” inşa etmeye çalışırken, Suriye tarafında ona paralel bir terör koridorunun ortaya çıktığını gözlemledik. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar