Vehim dilinden gerçeğin diline edebiyat

Bir yandan siyasi sonuçları bizim açımızdan çok kritik olacak bir seçim sürecindeyiz, bir yandan uluslararası arenada kan ter ve gözyaşıyla gönlümüzü / zihnimizi rehin almaya yeminli güçlere...

Bir yandan siyasi sonuçları bizim açımızdan çok kritik olacak bir seçim sürecindeyiz, bir yandan uluslararası arenada kan ter ve gözyaşıyla gönlümüzü / zihnimizi rehin almaya yeminli güçlere karşı mücadeledeyiz. Ama en çok da kendi içimizde devam ediyor bu savaş. Birbirimizle.

Böyle bir dönemde, dünyanın ve memleketin bugününde savaşın maneviyat, sanat ve kültür cephesini hiç ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü asıl savaş toprakta değil gönüllerde kazanılıyor.

Zafer insanlığın aslına dönme yolculuğunda kendini bilmesiyle gerçekleşiyor. Sanatın anadili, bu kendini bilme mücadelesinde gerek kılıçla gerek manevi kılıçla ölmeden önce ölebilenlerin gerçeğinden çektiğimiz nefesle ifadesini buluyor.

Evvelde de böyleydi ahirde de. Sonsuz şimdinin, yani an sırrının dili bu. Nece konuşursanız konuşun, manayı katman katman genişleten bir kuşdili. Gönülden gönle sözsüz emanet misali taşınıp duran benliksiz dil! İlahi. Her birimiz hak nazarında geldiğimiz seviye oranında (kendini bilme marifetinde) bu dilin neferleriyiz, bilerek ya da bilmeden.

***

İşte bu yüzden bu topraklara ruh veren hak erenlerin nutk-ı şerifleri her vakit diri söz olarak şahitliğine devam ediyor. Biz kelimeleri anlamıyoruz diye anlamı da göz ardı ettiğimizden körleşiyor, sağırlaşıyoruz Anadolu’yu elan mayalayan bu hakikat / tevhid diline.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar