Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a

Önceki yazımızda Hz. Ukbe b. Nafi’nin (ra), Tanca’yı da fethederek, serin dalgalarıyla atının ayaklarını ıslatan Atlas Okyanusu’na doğru “Rabbim, şayet önümdeki şu deniz olmasaydı ben bu...

Önceki yazımızda Hz. Ukbe b. Nafi’nin (ra), Tanca’yı da fethederek, serin dalgalarıyla atının ayaklarını ıslatan Atlas Okyanusu’na doğru “Rabbim, şayet önümdeki şu deniz olmasaydı ben bu ülkede senin yolunda cihat etmek üzere devam edip gidecektim” şeklindeki nidasını onun cihat konusundaki cehdine örnek olarak vermiştik.

Cihat, İslam’ın en muhteşem eylem biçimlerinden biridir. Çünkü hayatın her cephesini kapsar. Nefis terbiyesini “büyük”, silahla yapılan savaşı “küçük” cihat sayan İslam anlayışının mensupları, ezanı yeryüzüne yaymayı cihat olarak değerlendirdikleri gibi, insanın hayatını kolaylaştırıp güzelleştirmek için yeryüzünün imar etmeyi, hem kendine kem de başkalarına hayır ve iyilikte bulunmak üzere ferdî niyet ve eylemlerini terbiye etmeyi… “de” cihat olarak değerlendirirler.

Yine o yazımızda Ukbe’nin Ifrikiyye’de Kayrevan adıyla bir şehir kurup, orada bir cami inşa edişinden de söz ederek, görmemizin Rabbimizce nasip edilmesi halinde Kayrevan’ı kaydi ve ayne’l-yakîn bilgilerle ayrıca anlatmayı vaat etmiştik. Rabbimize şükürler olsun o nasip tahakkuk etti ve şimdi sıra vaadimizi yerine getirmeye geldi.

Kayrevan hakkındaki kaydi bilginin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Ve toprak bağırmadıkça kesilen bir kurban gibi’ 27 Temmuz 2024 | 6 Okunma ‘Daha iyisini mi yazacaksın içlilikte Fuzuli’den’ 25 Temmuz 2024 | 84 Okunma Taha Abdurrahman İstanbul’da 22 Temmuz 2024 | 9 Okunma Üç mescit ya da Osmanlı’dan sonra tufan 20 Temmuz 2024 | 181 Okunma Haremeyn-i şerifeyn sevgisiyle dolmak varken… 18 Temmuz 2024 | 80 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar