Dünya savaşlarıyla imha olmayan sır!

Bilim ve iletişim teknolojilerinin her geçen gün küresel tüketicileri birbirine benzettiği bir dünyada savaş gibi kanlı bir gerçeği dahi fark edemez hale geldik. Adını açıkça koymaya karar versek. Son on...

Bilim ve iletişim teknolojilerinin her geçen gün küresel tüketicileri birbirine benzettiği bir dünyada savaş gibi kanlı bir gerçeği dahi fark edemez hale geldik. Adını açıkça koymaya karar versek. Son on yılda bölgemizde artan çatışmaları, katliamları, hayatın ortasında patlayan bombaları, giderek derinleşen iç savaşları, faili meçhulleri, zorunlu göçleri, sürgünleri sıralasak. Dehşetli bir çatışmanın ne kadar uzun zamandır ortasında olduğumuzu anlarız.

Anlar mıyız; aslında pek emin değilim. Bu öyle bir küresel sistem ki, insanlar kendi başına gelmeden neyin gerçek neyin sanal bir kurgu olduğunu ayırt edemez halde. Adını koysak çünkü borsalar çöker, ekonomiler birbirinden etkilenir, tahakküm ölçüsüzleşir, sınır ihlalleri alenileşir, sefalet, kaçakçılık, mafyalaşma, çürüme hızla artar. Hak ve hukuk şimdi olduğundan çok daha fazla katledilir.

Yine de bir adım geri gidersek, bakışımız derinleşip katmanlaşacaktır. Buna sahiden ihtiyacımız var. Şimdilerde binbir şarlatanlığa başvuruyoruz kan dökücülüğümüzün gerisindeki kibrin dehşetini algılamamak için. Sanal alemlerde tuş ve tıklama sesleriyle haberdar olmaya çalışıyoruz olan bitenden.

Sanal hayat nefrette, kibirde, fitne yaymada bizi ne kadar birbirimize benzetmiş olursa olsun; bir o kadar da savaş, çatışma, katliam ve sürgünler benzedi birbirine. Gelgelelim her meşrebe göre farklı kurguda bir gerçek tasarımlanabiliyor! Algı yönetimi, algı operasyonu, algı moderatörlüğü, algı kampanyaları. Ne derseniz deyin adına: Hâlâ binbir çeşidi ihtiva ediyor sanal alemden yansıyan bu kurgusal gerçekler. Hepimize kendi haklılığımızın ispatına yönelik bir dizayn çalışmasıyla ulaşabiliyor bu sanal gerçekler bir çırpıda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar