Rusya-Ukrayna savaşı ve TB2 meselesi

Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz'in bugünkü (04.03.2022)'' Rusya-Ukrayna savaşı ve TB2 meselesi'' başlıklı yazısı.

Bayraktar TB2'lerin Ukrayna'da gösterdiği başarı sır değil. Baykar'ın ürettiği insansız hava araçları Libya'da, Karabağ'da ve Suriye'de zaten kendisini kanıtlamıştı. Baykar, ürettiği insansız hava araçlarıyla Türkiye'yi bu alanda öncü ülke konumuna yükseltti.

Bölgede askeri güç dengelerini Türkiye lehinde değiştiren bu yeni nesil savaş araçları, Batı'da da büyük ilgi görmekte. Batı medyası neredeyse her gün İHA ve SİHA'larımıza atıf yaparak Türkiye'nin artan gücüne yer veriyor. Birçok ülke Türk İHA ve SİHA'larına sahip olmak için sıraya girmiş durumda.

Ayrıca yeni geliştirilmiş modellerle Baykar, Türkiye'nin muharebe gücüne güç katmaya devam ediyor.

Yüzde yüze yakını yerli ve milli imkanlarla geliştirilen İHA ve SİHA'lara karşı tuhaf biçimde içeride bir itibarsızlaştırma kampanyası yürütülüyor.

Muhalefete yakın fondaş medyada küçümseyen, alaya alan değerlendirmeler öne çıkıyor.

Bazı çevreler de -kasıtlı ya da kasıtsız- bir şekilde Türk İHA ve SİHA'larının Ukrayna'da kullanılmalarından ötürü bir endişe ve kaygı belirtme gereği duyuyor. Ukrayna'nın, Türkiye'yi Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalıştığını düşünenler de var.

Ukrayna'nın Türkiye gibi bir müttefiki yanında tutmak isteyeceğinden şüphe yok. Rusya ile Türkiye arasına mesafe girmesini de seve seve isterler.

Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti bu saatten sonra gizli saklı iş yapacak değil. Bu çağda bir ülkeye uçak verip bunu gizlemeye çalışmak da pek akıllıca olmasa gerek.

Baykar TB2'lerin Ukrayna'da gerçekleştirdiği operasyon görüntüleri için "Ukrayna yönetimi bu kayıtları gizlesin, göstermesin, bu durum Türk-Rus ilişkilerine zarar veriyor" demek de fazlasıyla kaygılı bir ruh halini yansıtıyor. Türkiye'yi fazla küçümsüyoruz gibi geldi bana.

Devlet bilinmesini, görünmesini istemediği bir şeyi bildirmez göstermez. Duyuluyor, görülüyor, biliniyorsa devlet istediği içindir. Bundan emin olalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar