Türkmenistan'da Türk şirketine baskı iddiası

Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi. Ancak son birkaç yıldır içinden çıkamadığı sorunlar, üstüne ABD ambargosu ülkede enflasyonu 4 haneli rakamlara çıkardı, halk...

Venezuela, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi. Ancak son birkaç yıldır içinden çıkamadığı sorunlar, üstüne ABD ambargosu ülkede enflasyonu 4 haneli rakamlara çıkardı, halk sokaklara döküldü. İran, dünyanın en önemli petrol üreticilerinden ancak Batı’nın hâlen devam eden sınırlı ambargosu nedeniyle ülkede işler pek yoluna sokulamadı. Azerbaycan’ın Manat’ı sürekli değer kaybediyor. Petrol fiyatlarında yaşanan bu keskin düşüş, enerji zengini ülkelerde fakirliğin artmasına da sebep oluyor. İşte bu ülkelere şimdilerde Türkmenistan da ekleniyor. Türkmenistan’da durum İran veya Venezuela gibi değil tabii. Fakat uzun zamandır bölgenin Dubai veya Katar’ı olmaya çalışan ülkede işler pek yolunda gitmiyor.

Geçen yılın ortasında ilk kez halkın 1991’den bu yana bedava veya bedavaya yakın bir fiyatla kullandığı su, doğalgaz, elektrik gibi hizmetler ücrete tabi tutulmaya başlandı. Lüksün Asya’daki yeni merkezi olma yolunda ilerleyen Türkmenistan’da ekmek, yumurta gibi temel besin ürünlerinin fiyatı zam üstüne zam görürken, tavuk gibi ürünlere de günlük sınırlama geldiği iddia ediliyor.

Ancak iddialar bununla da sınırlı değil. Orada iş yapan firmaların da ciddi sorunlar yaşadığı konuşuluyor. İşte Türkmenistan basınına da yansıyan en ciddi iddia, ülkede iş yapan en önemli yabancı işadamının başına gelenlerle ilgili. Yabancı derken, Türkmen olmayan bir firmadan bahsediyorum. Forbes’un milyarderler listesine yeni giren Polimeks’in patronu Erol Tabanca ile ilgili iddialar.

Kendi yaptığı limandan uçağını kaldırmadılar

Polimeks, Çalık Grubu ile birlikte Türkmenistan’ın en büyük ‘yabancı’ yatırımcısı. En önemli projelerinden birini 2013’te kazanmıştı. 2.25 milyar dolarlık o ihaleyle Aşkabat Uluslararası Havaalanı Projesi’nin yapımını üstlendi. Bir de Türkmenbaşı Otoyol Projesi var. İddialara göre Türkmenistan yönetimi, bütçeyi dengelemek için Erol Tabanca ile masaya oturmuş. Projeyi kendi imkanlarıyla bitirmesini istemiş. Bir anlamda şu ana kadar ülkede kazandığından feragat etmesini... Ancak kabul görmeyince ilişkiler kopma noktasına gelmiş. Kendi yaptığı havalimanında uçağının hareket etmesine izin verilmemiş. Hatta ülkeye dönmeyeceği bile konuşulmuş ancak Tabanca geri geleceğini söylemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar