Kanadalı teknoloji şirketi SOTI Türkiye operasyonlarını durdurdu

Küresel perakende devlerinin Türkiye’deki operasyonlarında son birkaç yıldır ciddi bir hareketlenme söz konusu. Önce mağazalarını, ardından markalarını kapatan uluslararası şirketler birer birer Türkiye...

Küresel perakende devlerinin Türkiye’deki operasyonlarında son birkaç yıldır ciddi bir hareketlenme söz konusu. Önce mağazalarını, ardından markalarını kapatan uluslararası şirketler birer birer Türkiye operasyonlarını sona erdirmeye başladı. Son 2 yıldır yaşanan bu süreçte, Hollandalı giyim zinciri C&A, İngiliz River Island ve Top Shop, Alman kozmetik zinciri Douglas, Kanadalı iç giyim markası La Senza, İngiliz devi Debenhams Türkiye’den çıkma kararı aldı. İspanyol Mango da Türkiye’deki ilk mağazasını kapattı. Perakendede başlayan çekilme süreci internetle devam etti. Rocket Internet çekildi, Limango başta olmak üzere irili ufaklı 30 e-perakende şirketi kepenk indirdi. Sektörün öncü firmalarından Markafoni önce kapandı, sonra el değiştirdi. İnternetteki bu süreç önce turizme, ardından teknoloji hizmeti veren uluslararası firmalara yansıdı.

2015’te Türkiye’de ofis kurmuştu

Sanal ticaret şirketlerinde yaşanan olumsuz hava şimdilerde teknolojinin farklı bir boyutuna yansımaya başladı: Mobil cihaz teknolojileri… Bu alanda dünyanın en önemli şirketlerinden biri Kanada merkezli SOTI Inc. Kurumsal akıllı cihaz yönetimi alanında dünya çapında 17 binden fazla kurumsal müşterisi olan SOTI, Samsung, Lenovo, LG, Sony, Huawei başta olmak üzere 90’dan fazla dünyaca ünlü telekomünikasyon firmasıyla işbirliği yürütüyor. Türkiye’de 2015 yılında ilk ofisini açan SOTI, Türkiye üzerinden 12’den fazla ülkeyi yönetiyordu. Ancak geçtiğimiz ay sessiz sedasız şirketin Kanada’daki merkez ofisinde Türkiye’ye yönelik bir karar alındı. Alınan kararla SOTI’nin Türkiye yatırımları durdurularak yeni ülke olarak Birleşik Arap Emirlikleri belirlendi.

Microsoft istedi, vermedi

Bir başka deyişle hızlı bir kararla Türkiye’yi bölgesel merkez olarak belirleyen SOTI, aynı hızla operasyonlarını da dondurma kararı aldı. 2001 yılında tarafından Pakistan göçmeni bilişim uzmanı Carl Rodrigues tarafından kurulan SOTI’nin değeri 1 milyar doların üzerinde. Bir dönem Microsoft’un da satın almak istediği şirketin 1.000’den fazla çalışanı var. SOTI’nin Türkiye’den 2 yıl kalması sanal dünyada işlerin uluslararası şirketler için pek kolay olmadığını gösteriyor.

Emirates NBD’nin Başkan Yardımcısı açıkladı: Körfez’in en büyük bankası Türkiye’ye geliyor

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında siyasi gerilim hala devam ederken, ekonomi ise bu süreçten şimdilik etkilenmişe benzemiyor. Bunun en güzel örneği ise ülkenin en önemli finans kurumlarından biri olan Emirates NBD’den gelen açıklama oldu. Sadece BAE’nin değil, Ortadoğu’nun en büyük bankalarından biri olan Emiriates NBD, bugün 2017 yılına yönelik verilerini paylaştı. Yüzde 17’lik gelir artışı yaşayan bankanın kar ve ciro artışından öte büyüme stratejisi önemliydi. Bankanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Direktörü Hesham al Qassim, 2017 yılında Hindistan’da şube açtıklarını, uluslararası büyüme sürecinin bu yıl Suudi Arabistan ve Mısır’la devam edeceğini dile getirdi ve sözü yeni pazar arayışına getirdi. Hesham Al Qassim, “Türkiye’de temsilcilik ofisi açmayı planlıyoruz” dedi.

Türkiye’de 46 temsilcilik var

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar