ABD’nin en büyük bankası Wells Fargo Borajet’e 17 milyon dolarlık dava açtı

Türkiye’de iflasa yaklaşan veya kepenk indiren şirketleri bünyesine katmasıyla tanınıyor SBK Holding. Geçtiğimiz yıl aldığı Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel hava yolu şirketi Borajet bunlardan biri. 9...

Türkiye’de iflasa yaklaşan veya kepenk indiren şirketleri bünyesine katmasıyla tanınıyor SBK Holding. Geçtiğimiz yıl aldığı Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel hava yolu şirketi Borajet bunlardan biri. 9 yıl faaliyet gösteren Borajet, SBK Holding tarafından alındıktan kısa süre sonra nisan ayında tüm uçuşlarını durdurmuştu. Uçuşları durdursa da Borajet’te hareketli günler devam ediyor.

Daha önce Borajet’in yeni sahibi SBK Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, şirketin eski sahibi ABD’de yaşayan Türk işadamı Yalçın Ayaslı’nın sahte bilanço düzenlediğini iddia etmiş ve şirkete 253 milyon TL borç çıkarıldığını savunarak süreci yargıya taşımıştı. Şimdi de Borajet’in başı dünyanın en büyük bankalarından biriyle dertte. ABD’li bankacılık devi Wells Fargo, Borjet’ten alacaklı olduğu iddiasıyla İngiltere’de mahkemeye başvurdu. Londra Yüksek Mahkemesi’ne giden Wells Fargo, 2 uçağın Borajet’e kiralandığını, Türk şirketin ise ödemesini yapmadığını iddia etti. ABD’li bankacılık devinin Borajet’ten talep ettiği ücret ise 17.1 milyon dolar. Yani 60 milyon liranın üzerinde... 1852’de kurulan Wells Fargo, ABD’nin en büyük bankası olarak biliniyor.

165 yıllık bankanın çalışan sayısı 268 bin. Şirketin aktiflerinin toplam değeri ise 1.9 trilyon dolar.

Dünya müteahhitler liginde 2’nci sıradaki Türkiye’yi projeleriyle üst sıralarda tutan Libya’ya dönüşler yavaş yavaş başladı. Konuyla ilgili ilk haberi sizlerle şubat ayında paylaşmıştık. İlk adımı atan şirketin ENKA olduğunu, üstlendiği ve 1 milyar doların üzerinde bir maliyeti olan Libya’daki önemli enerji yatırımlarına kaldığı yerden devam kararı aldığını duyurmuştuk. ENKA’nın tekrar açtığı bu yola şimdilerde inşaat sektörünün diğer oyuncuları ile tekstil sektörü de katılıyor.

Libya’daki en önemli işlerden biri olan Al Khalij Termik Santrali’ni Gama Endüstri yapmıştı. 350 MW’lik 4 ünitedeki projeyle adını duyuran şirket, geçtiğimiz haftalarda Sirte kentinde bir görüşmeye katıldı. Görüşmede Libya Yönetimi’ne bağlı General Electricity Company yani GECOL ile Güney Kore’nin sanayi devi Hyundai de yer aldı. Sirte Steam Power Station projesi tekrar masaya yatırıldı. Bilindiği üzere bu proje terör örgütü İŞİD’in eline geçmişti.

Libya’da önemli projeler peşinde koşan şirketler arasında Arap Baharı öncesinde Alarko Holding de vardı. Altyapı çalışmalarına odaklanan Alarko, ABD’li ortağıyla 1 milyar dolarlık bir projeyi üstlenmişti. Alarko Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada “Bizim için önemli bir pazardı Libya. Açılırsa çok pozitif olur. Orayı Türk müteahhitler domine ediyorlardı. Açılınca orayı batılı müteahhitler bize bırakırlar mı ondan emin değilim” demiş, ülkede bazı dengelerin değişebileceğini dile getirmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar