Küresel gündemi değiştiriyoruz

Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelere 'Batı-Batı' İttifakı'nın kızgınlığının, hatta nefretinin önemli gerekçelerinden birisi, artık küresel ekonomi-politik gündemin şekillenmesinde...

Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelere 'Batı-Batı' İttifakı'nın kızgınlığının, hatta nefretinin önemli gerekçelerinden birisi, artık küresel ekonomi-politik gündemin şekillenmesinde ağırlığımızı ciddi anlamda artırmış olmamız. 1990'lı yılların sonlarına kadar, 'Batı-Batı' İttifakı'nın öncü ülkeleri, ABD, İngiltere küresel sistemde konuşulacak ekonomik ve politik başlıkları belirlerdi.
Bugün ise, Çin, Türkiye, Rusya küresel ekonomipolitik gündemin belirlenmesinde öncülük ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten Büyüktür' çağrısı küresel ölçekte ciddi bir yankı oluşturdu, destek gördü. Arakan Müslümanlarına yönelik Myanmar'daki soykırım trajedisinde de, yine küresel gündemi Türkiye belirledi. AB ülkelerinden küresel sorunlara yönelik bir tek elle tutulur çözüm önerisi duyan var mı? Dünya ekonomisinde payı hızla artan önde gelen gelişmekte olan ülkelerin çözüm odaklı çabaları ağırlık kazandıkça, 'Batı-Batı' İttifakı' utancını, acziyetini düşmanlık ederek kapatmaya, örtmeye çalışıyor.
Astana'daki Devlet Varlık Fonları Uluslararası Forumu'nun 9. yıllık toplantısında, önde gelen gelişmekte olan ülkelerin varlık fonlarının başarıları, ülkelerine kazandırdıkları projeler, Türkiye Varlık Fonu ile işbirliği imkânlarına gösterilen yoğun ilgi, 3 günlük toplantıda konuşulan başlıkların küresel ekonomi için anlamı, 'Batı-Batı' İttifakı'nın küresel önceliklere yönelik ciddi bir 'ufuk kaybı' içinde olduğunu gösteriyor. 'Güney-Güney' İttifakı'nın en önemli çekirdeği konumundaki BRICS'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) 2009'da kurulduğundan bu yana gerçekleştirdiği en kapsamlı zirvede, bir kez daha Çin Devlet Başkanı Xi'nin 'küresel ekonomik sistem'in korunması, desteklenmesi yönünde çağrısına şahit olduk. BRICS liderleri, bu zirvede, küresel ekonomik eşitsizliği giderme ve mevcut eşitsizliğin kapanmasına katkı yapma çabalarını artıracaklarını belirtmiş durumdalar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batının ‘mükemmeliyetçilik’ sendromu 26 Nisan 2024 | 60 Okunma Küresel ticarette ‘jeoekonomik parçalanma’ 24 Nisan 2024 | 62 Okunma 2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar