Zorunlu askerlik

Son dönemde tekrar yoğunlaşan “bedelli asker” talepleri üzerine, 24 yıl önce çıkan 18.11.93 tarihli yazımızdan bir bölümü paylaşalım:Zorunlu askerlik tarihî tatbikatımıza...

Son dönemde tekrar yoğunlaşan “bedelli asker” talepleri üzerine, 24 yıl önce çıkan 18.11.93 tarihli yazımızdan bir bölümü paylaşalım:
Zorunlu askerlik tarihî tatbikatımıza aykırıdır: Çünkü Kemalistlerin beğenmediği Osmanlı, profesyonel ordu sistemini uyguluyordu. Yeniçeri, mükemmel bir profesyonel ordu modeliydi. Ayrıca, toprağın has-timar-zeamet taksimatı usulüyle, barış dönemlerinde ülkenin dört bir yanında ekonomiye katkıda bulunan, savaş halinde ise derhal mobilize edilebilecek durumda olan askerleri vardı Osmanlının. Bu sistemi bıraktık, şimdiki halimiz malûm.

Mevcut uygulama insan fıtratına aykırıdır: Çünkü durumunun ve şartlarının müsait olup olmadığına bakılmaksızın herkesi asker olmaya zorlamaktadır. Gençlerin, ev bark kurup iş ve meslek sahibi olmasına, kısa yoldan hayata atılmasına çok ciddî bir engel teşkil etmektedir. Askerlikte geçirilen sürenin ne işe yaradığı; bundan gerek ordunun, gerekse askerlik yapan kişinin ne kazanç sağladığı da tartışmalıdır. Pek çok kişinin askerlik dönemini “kayıp” saymasının sebepleri neler olabilir, hiç düşünüldü mü?

Zorunlu askerlik ülke gerçeklerine aykırıdır: Çünkü ilimde, kültürde, sanatta, ekonomide, iş hayatında fevkalâde değerli hizmetler verip ülkemizin her bakımdan kalkınmasına katkıda bulunabilecek pek çok kabiliyetin altın değerindeki vakitleri, ilgi ve kabiliyet alanlarının tamamen dışında bulunan bir meseleyle meşgul edilmekte, boşa harcanmaktadır. Ayrıca, terörün karşısına “acemi” askerlerle çıkmanın yanlışlığı ve özel eğitilmiş kuvvetlerle mücadele vermenin zarureti birçok defa ifade edildiği halde, şimdiki uygulamada ısrar etmenin mantığını anlamak zordur. Hem okuyup hem çalışarak hayatını sürdürürken işinden ve üniversiteden koparılıp zorla askere alınmış tecrübesiz gençleri terör çetelerinin karşısına çıkarmakla ne yapılmak isteniyor?

Zorunlu askerlik ekonomi mantığına aykırıdır: Çünkü savunma sistem ve mekanizmalarının modernleştirilmesine harcanması gereken çok büyük kaynaklar, gereksiz yere, ”Askerlik eğitimi veriliyor” görüntüsü altında heba edilmektedir.

Zorunlu askerlik çağın gelişmelerine aykırıdır: Bugün savunma teknolojisi baş döndürücü gelişmeler kaydetmektedir. Bilgisayarlı savaş sistemleri karşısında, İkinci Dünya Harbinden kalma, eskimiş, demode olmuş silah ve teçhizata dayalı bir “askerlik eğitimi” nin kime ne faydası olacaktır? (Ordu ve Demokrasi kitabımız, s. 14-5)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar