Mülteci dramı

Mülteci sorunu yıllardır dünyanın gündeminden hiç düşmeyen küresel bir insanlık trajedisi. Öyle ki, BM’nin sırf bu konuyu takip etmek için kurduğu bir Mülteciler Yüksek Komiserliği var.Peki...

Mülteci sorunu yıllardır dünyanın gündeminden hiç düşmeyen küresel bir insanlık trajedisi. Öyle ki, BM’nin sırf bu konuyu takip etmek için kurduğu bir Mülteciler Yüksek Komiserliği var.
Peki, insanlar niye evlerini barklarını, ülkelerini terk edip başka yerlere göçüyorlar? Bunun en önemli sebepleri, yaşadıkları yerlerde patlak veren çatışmalar, savaşlar ve iktidar mücadeleleri veya baskıcı yönetimlerin yaptığı zulümler.

Tarih boyunca göçler ülkesi olmuş Anadolu’nun bu noktada zengin bir tecrübe birikimi var. Öncesini bir kenara bırakıp, Osmanlının son devrinde ve Cumhuriyetten bu yana yaşananlara baktığımızda bunun birçok örneğini görürüz.

Özellikle 93 harbi sonrasında Rusya ve Kafkasya’dan, Balkan harbinde Balkanlar’dan gelen göç dalgaları; Ermeni tehciri; Lozan sonrası gerçekleşen mübadele sırasında cereyan eden göçler; 6-7 Eylül olayları üzerine Rum nüfusun çoğunluğunun ülkeyi terk etmesi; 80’li yıllarda Bulgaristanlı Türklerin Türkiye’ye gönderilmesi, bu örneklerden bazıları.

Aynı şekilde doğu isyanları ve terör olayları sebebiyle yaşanan iç göç dalgaları da.

Dış dünyada yakın dönemde gerçekleşen büyük göçler arasında ise İsrail işgali sonrası Filistinlilerin komşular dahil, başka ülkelere iltica etmek zorunda kalmaları; Myanmar-Arakan Müslümanlarının dramı ve nihayet Libya, Irak, Suriye gibi ülkelerdeki iç çatışmalardan kaçan masum sivillerin göçleri ilk akla gelenler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar