Danıştay: Kararname yasal dayanaktan yoksun

Danıştay İdarî Dava Daireleri Genel Kurulunun, Risale-i Nur neşriyatında yetkiyi Diyanet’e veren hükümet kararnamesinde yürürlüğü durdurma kararının ilgili pasajları özetle şöyle: * AYM...

Danıştay İdarî Dava Daireleri Genel Kurulunun, Risale-i Nur neşriyatında yetkiyi Diyanet’e veren hükümet kararnamesinde yürürlüğü durdurma kararının ilgili pasajları özetle şöyle:

* AYM kararı ile, iptal hükmünün, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiş ise de, Anayasa Mahkemesince bir kanunun tümünün ya da belirli hükümlerinin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş olduğu bilindiği halde eldeki davaların Anayasaya aykırılığı saptanmış olan kurallara göre görüşülüp çözümlenmesi, Anayasanın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği için uygun görülemez. 

* AYM’nin, iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi ileriye dönük olarak ertelemesi, yargı mercilerinin bakmakta oldukları uyuşmazlıklarda hukuka ve Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş kuralları uygulaması ve uyuşmazlıkları bu kurallara göre çözümlemesi sonucunu doğurmaz.

* AYM’nin söz konusu kararının, bu karardan önce açılmış ve henüz sonuçlanmamış tüm davalara uygulanması gerekir.

* Dava konusu Bakanlar Kurulu Kararının yasal dayanağı olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 47. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinin Anayasa Mahkemesince iptaline karar verilmesi karşısında, yasal dayanaktan yoksun dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar