Böyle bir dönem hiç yaşanmamıştı

Bir yılı aşan OHAL sürecinde yapılan keyfi ve hukuk dışı uygulamalar, darbe dönemlerinde bile görülmemiş şiddet ve yaygınlıktaki hak ihlâllerine ve mağduriyetlere yol açıyor.Darbe dönemlerinde...

Bir yılı aşan OHAL sürecinde yapılan keyfi ve hukuk dışı uygulamalar, darbe dönemlerinde bile görülmemiş şiddet ve yaygınlıktaki hak ihlâllerine ve mağduriyetlere yol açıyor.
Darbe dönemlerinde neler yapılmıştı?

27 Mayıs’tan başlarsak:

Kurulan düzmece Yassıada mahkemelerinde, ihtilâlle devrilen DP hükümetinin başbakanı, bakanları ve DP milletvekilleri ile cumhurbaşkanı sözüm ona “yargılanmış,” sözde mahkemenin başkanınca itiraf edildiği üzere, sanıkları oraya tıkan kuvvetin istediği yönde alınan kararlarla başbakan ve iki bakan idam edilmiş, diğerleri müebbete kadar varan hapis cezalarına çarptırılmışlardı.

12 Mart ve 12 Eylül’deki parti ve örgüt davalarında binlerce insan yargılanırken, bu davalar ya beraatle sonuçlanmış veya zamanaşımından düşmüştü.

28 Şubat’ta ise hedef alınan kesimlere ve basına karşı bilhassa DGM’ler kullanılmış; RP ve devamı FP kapatılmıştı.

Bu dönemlerdeki tasfiye operasyonlarında da binlerce, hatta on binlerce  insan aileleriyle birlikte mağdur edilmişti.

Ama 27 Mayıs’ta da, 12 Mart ve 12 Eylül’de de, 28 Şubat’ta da, 15 Temmuz’dan 5 gün sonra ilan edilen OHAL sürecindeki toplu ve kitlesel kıyım ve tasfiye harekâtının bir benzeri yaşanmadı.

Bu dönemde yapılanlar, 28 Şubatçıların düşünüp da yapamadıklarıydı. Devlet kadrolarına yönelik geniş çaplı kıyım operasyonlarını gerçekleştirmek için kanun paketleri hazırlayıp MGK üzerinden hükümetlere ve Meclise dikte ettiler. Ama kamuoyu tepkisi buna izin vermedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar