Asla çiğnenemeyecek temel hukuk prensipleri

Ceza hukukuna gerek başta İslam olarak semavî dinlerin getirdiği, gerekse insanlığın asırlara yayılan tecrübe birikimiyle ve ortak akılla geliştirdiği bazı temel prensipler var ki, hiçbir hal ve şartta ihlal...

Ceza hukukuna gerek başta İslam olarak semavî dinlerin getirdiği, gerekse insanlığın asırlara yayılan tecrübe birikimiyle ve ortak akılla geliştirdiği bazı temel prensipler var ki, hiçbir hal ve şartta ihlal edilmeleri söz konusu olamaz ve düşünülemez bile.
Bunların başında masumiyet karinesi denilen ilke geliyor. Kişi, suçluluğu kesinleşmiş mahkeme kararıyla hükme bağlanıncaya kadar masumdur. Kimse suçsuzluğunu ispatlamak gibi bir zorlamaya maruz bırakılamaz. İspat yükümlülüğü, suçun varlığını iddia eden kim ise ona aittir.

Bir diğer prensip: Savcılar soruşturdukları olay ve kişide, aleyhteki deliller kadar lehtekileri de dikkate almalıdırlar.

Bir başkası, Kur’an’ın beş ayetiyle vurguladığı “suç ve cezanın şahsîliği.” Suçu kim işlediyse cezasını o çeker. Birinin hata ve suçundan başkası, ailesi, yakınları, arkadaşları... sorumlu tutulamaz.

Bu itibarla, toplu ve kitlesel cezalandırmaların hukuk devletinde yeri yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar