Arap gözüyle AKP ve Türkiye

Arap dünyasının önde gelen Türkiye uzmanlarından, “sıfır sorun” politikasının savunucusu, Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Muhammed Nureddin’in Zaman’da Doğan Ertuğrul’a...

Arap dünyasının önde gelen Türkiye uzmanlarından, “sıfır sorun” politikasının savunucusu, Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Muhammed Nureddin’in Zaman’da Doğan Ertuğrul’a verdiği mülâkattan (16.11.15) bazı pasajlar:

AKP 7 Haziran sonuçlarını kabul etmedi, Türkiye’yi çok yüksek tansiyon içinde erken seçime zorladı. Sebep tekel zihniyeti. Bu bir soru işareti ortaya koyuyor: AKP seçim kaybederse ne yapacağı belli değil.

Türkiye, AB’den uzaklaştıkça otoriterleşti ve Arap sistemlerine benzedi. Şimdi AKP iktidarının yönetim anlayışı ve zihniyeti baskıcı Arap rejimlerinden farklı değil. Otoriter bir dil, baskıcı, etnik ve mezhebî söylem. Bu söylem olmasaydı Suriye bugün bu durumda olmazdı.

Bugünkü zihniyet anayasal bir çerçeve kazanırsa Türkiye totaliter bir sisteme gider. Bu nedenle Türkiye’nin geleceği, otoriterleşmesini önlemek için AB ile birlikte olmalı. Türkiye yakın zamana kadar bütün Arap İslam toplumları için model ve örnekti, ilham kaynağıydı. Ama AKP son yıllarda Türkiye’yi AB’den, demokratik kazanımlardan, istikrardan uzaklaştırdı. 

Ve daha da tehlikelisi Ortadoğu’daki baskıcı tek adam rejimlerine yaklaştırdı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar