Anayasa mı, başkanlık mı?

Dört buçuk yıl önceki 2011 seçiminden sonra da yeni anayasa için partiler arasında bir uzlaşma komisyonu kurulmuş ve o zamanki Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in koordinatörlüğünde yürüyen bir...

Dört buçuk yıl önceki 2011 seçiminden sonra da yeni anayasa için partiler arasında bir uzlaşma komisyonu kurulmuş ve o zamanki Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in koordinatörlüğünde yürüyen bir süreç başlatılmıştı.

Ama bu çalışmadan netice çıkmadı.

Zorlaya zorlaya 60 madde üzerinde uzlaşıldığı söylendi, ama onlar dahi değiştirilemedi. Ve 2007 Meclisi gibi 2011 Meclisi de yeni bir anayasa yapmayı başaramadı.

Şimdi yeni bir deneme daha başlıyor.

Bu defaki çalışmanın koordinatörü, yeni Meclis Başkanı İsmail Kahraman dört partiye mektup yazarak startı verdi.

Hendek-barikat gerilimi, çatışmalar, özyönetim-özerklik krizi, “bağımsız Kürt devleti” söylemleri, dokunulmazlıkların kaldırılması ve terör eksenli tartışmalarda gerek kendi sorumsuz tavrı, gerekse tahrik ettiği devlet refleksleri sonucu yine hedef haline gelen HDP de buna rağmen sürece dahil edilmiş gibi görünüyor.

Davutoğlu anayasa konulu görüşme turu öncesi bu partiden randevu talebini son gerilimler üzerine iptal etmiş olsa da, Kahraman HDP’ye mektup gönderdi.

Peki, yeni süreçten sonuç çıkar mı?

İlk işaretler yine pek ümit vermiyor.

Herkes “Türkiye artık darbe anayasası ile devam edemez” diyor, ama yeni anayasanın nasıl olması gerektiği noktasında yine bir fikir birliği sağlanabilmiş değil.

Ve görünen o ki, iktidar cenahının bu defa da başkanlık ısrarını öne çıkararak masaya oturmak istemesi, yeni anayasa çalışmalarını bir kez daha akim bırakacak. 

Gerçi Davutoğlu ve kurmayları bu konuya Saray kadar asılmaya niyetli  değil gibi görünüyor, ama özellikle bu konuda  Saray vesayetini aşıp aşamayacakları ciddi bir soru işareti olmaya devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.230 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 340 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 247 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar