Vay Vali-san neler yapmışsan?

"KELLESİNİN uçurulmasındansa onuruyla seppuku yapmayı tercih etti..." Japonya’da istifa etmek zorunda kalan Tokyo Valisi Yoichi Masuzoe’nin ardından bir yetkili bu cümleyi kurmuş... “Kelle uçurulması” mecazi elbette;...

"KELLESİNİN uçurulmasındansa onuruyla seppuku yapmayı tercih etti..."

Japonya’da istifa etmek zorunda kalan Tokyo Valisi Yoichi Masuzoe’nin ardından bir yetkili bu cümleyi kurmuş...

“Kelle uçurulması” mecazi elbette; kimse kılıcı kapıp Yoichi Bey’in kafasını kesmeyecekti. “Seppuku ne?” derseniz... Kendini deşerek ölmek demek, bildiğimiz “hara-kiri”nin daha “resmi” adı oluyor...

2014’te Tokyo Valisi olan Yoichi Bey’in istifasına giden yolun taşları “uygunsuz harcamalar” şeklinde döşendi.

Ne gibi “uygunsuz harcamalar” yapmıştı valiciğimiz?

NE HAKLA 35’E BAKLA

Mesela Japonya’nın meşhur tatil yörelerinden Yugawara’daki yazlık evine gidip gelmek için (tam 48 kere hem de!) kendi özel aracını değil “resmi olanı” kullanmıştı.

“Ne hakla? Otuz beşe bakla...” diye çıkışıldığında “Ruhum dinleniyor, vücudum yenileniyor azizim” demiş ve eklemişti “Hem oradaki banyo küveti geniş biliyonuz mu? Bacaklarımı uzatabiliyorum...”

İş bu kadarla kalsa iyi aslında... Yoichi-san bazı resmi gezilere çoluk çombalak katılmış, o gezilerin otel faturalarını da cebinden ödememiş iyi mi?

Bu kadarı da fazla diyorsanız eğer bir de şuna kulak verin...

İnternet ortamındaki mezatlardan ufarak teferek sanat eserleri aldığı tespit edilmiş, parayı çizgi romanlara gömdüğü görülmüş. Vışşşş!

HESAPLAR HALKTAN

Bazı yemeklerin faturalarını da elini cüzdanına atarak ödemek yerine, “hesabını vermesi gereken hesaplardan” halletmiş.

Hal böyle olunca Japonya ayaklandı haliyle. “Ne demek milletin parasıyla özel harcama yapmak, resmi araçları keyfinin kâhyasına park ettirmek eyyy Vali-san!” denildi...

Başlarda “Ne yani, koca Tokyo Valisi ikinci sınıf otellerde mi kalaydı? Benim havam sizin havanız cancağazlarım” şeklinde bir savunma hattı oluşturdu.

Sonra baktı olmuyor, çıkıp kameralar önünde iki büklüm olarak (Japon kültüründe var böyle eğilmek biliyorsunuz) açıktan özür diledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 93 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 211 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 121 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar