Boşuna 'Rock'n roll ölmez' demiyoruz burada

DÜNYANIN en eski ve en saygın üniversitelerinden İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde jeoloji alanında çalışmalarını sürdüren profesör Mats Eriksson'un elindeki iki fosile isim vermesi gerekiyordu.Malum, bilim...


DÜNYANIN en eski ve en saygın üniversitelerinden İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde jeoloji alanında çalışmalarını sürdüren profesör Mats Eriksson'un elindeki iki fosile isim vermesi gerekiyordu.
Malum, bilim insanları bu gibi durumlarda “buluntuya” istedikleri isimleri vermekte (etik açıdan kriz yaratmayacak şekilde) özgür.

Sıkı bir rock müzik dinleyicisi olan profesör Eriksson, yüz milyonlarca yıllık fosillerden birine heavy metal ikonu King Diamond’dan hareketle “Kingnites Diamondi”, diğerine de geçen yıl kaybettiğimiz efsane şahsiyet Lemmy Kilmister’den hareketle “Kalloprion Kilmisteri” adını verdi.

PUNK ÖLMEDİ DEMİŞTİK

İş, 2013’ün sonlarında fosillerin sergilenmesi aşamasına geldiğinde medyanın ve kamuoyunun ilgisi serginin adını “Heavy Metal ve Punk Fosilleri”ne çevirmeye ve Sex Pistols’dan The Ramones’a yeni fosil adlandırmalarına kadar varmıştı.

Sergi çok başarılı oldu, diyar diyar gezdi vesaire...

Rock müzik başlı başına bir sanat formudur bana ve benim gibi düşündüğüne emin olduğum geniş kitlelere sorarsanız.

Diğer sanat formlarıyla yakın temas içinde yürümüş kendi dönemlerinin başarılı sanatçıları için platform (albüm kapakları, afişler, sahne tasarımları, kostümler, video yönetmenliği vb) oluşturmuştur.

Profesör Eriksson idollerinin adını fosillere verirken elbette “dev bir sergi başarısı” beklentisi içinde değildi ama hadiseye böyle yaklaşanlar da oldu elbette.

BOWIE’NİN AÇTIĞI KAPI

23 Mart 2013’te Londra’nın namlı Victoria&Albert Müzesi “David Bowie” sergisi için kapılarını açarken böyle bir başarı bekliyor muydu bilemiyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 92 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 210 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 119 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar