Anayasa yolları taşlı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu önce Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ardından da Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Bu görüşmelerde liderler arasında çok...

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu önce Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ardından da Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli ile görüştü.

Bu görüşmelerde liderler arasında çok sayıda konuda derin görüş ayrılıkları olduğu bir kez daha kayda geçmiş oldu ama üç lider yeni bir anayasa yazmak için yeniden bir ortak komisyon kurulması konusunda anlaştılar.

Yani yeniden Meclis’te bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulacak; bu komisyona partiler eşit sayıda üye verecekler.

Bilmediğimiz tek şey, komisyonun karar alma biçimi olacak. Geçen dönem bir konuda karar almak için komisyonda oybirliği aranıyordu; belki bu sefer oyçokluğunu kabul eder partiler.

Geçen dönem kurulan komisyon aslında başarısız oldu. Evet 60 maddede uzlaşıldı ama aslında ‘önemli’ sayılabilecek hiçbir konuda anlaşma sağlanamadı.

Oysa bizim tam da bu ‘önemli’ sayılan konular için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var.

Mesele sadece başkanlık sistemi-parlamenter sistem çekişmesi değil;

Anayasa’nın ideolojiden arındırılıp arındırılmayacağı konusundan tutun da insan haklarının kısıtlanması kriterlerine, yargı bağımsızlığını teminden tutun da vatandaşlık tanımına ve yerel yönetimlerin merkezi yönetim karşısındaki özgürlüğü/özerkliğinden tutun da Anayasa’nın ilk dört maddesine kadar pek çok dikenli konu var.

İnsan geçmiş tecrübeleri hatırlayınca, yeni anayasa ve uzlaşma konularında çok da ümitli olamıyor. Ama yine de bu bir taze başlangıç; umalım ki Meclis bu kez yeni bir anayasa yazmayı başarsın.

Bir başarısızlık daha yaşanırsa bunu halka anlatmak hiç de kolay olmayacak.


Bir intihalciliğim kalmıştı onu da oldum

YILIN ilk günü ne yazılır? Kendimi okuyucu yerine koymaya çalışırım böyle durumlarda, sabah büyük ihtimalle geç kalkılmış, bir gece önce öyle ya da böyle yılbaşı kutlanmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar