Yaz biterken

Aslında gereğinden fazla uzayacak sanki bu yaz. Yani “yaz biterken” deyişim biraz lafın gelişi. Eylül geliyor diye. Ve İstanbul için Eylül hala sonbaharın başlangıç ayıdır diye.İlginç bir yaz...

Aslında gereğinden fazla uzayacak sanki bu yaz. Yani “yaz biterken” deyişim biraz lafın gelişi. Eylül geliyor diye. Ve İstanbul için Eylül hala sonbaharın başlangıç ayıdır diye.

İlginç bir yaz geçirdik yine. Bir başkanlık seçimi ile kocaman bir kur krizi sığdı geride bıraktığımız üç aya.

Ne olduğunu, nasıl olduğunu çok da anlamadığımız bir ekonomik durumun içerisinde bulduk kendimizi. En basit tanımlamayla söyleyecek olursak, asgari ücretli bir çalışan Mayıs’ın otuzunda 360 dolar kazanırken Ağustos’un yirmi yedisinde 260 dolar kazanmak durumunda kaldı.

İsmini nasıl koyarsak koyalım, bu ekonomik daralma bir müddet daha devam ederse başka, bambaşka şeyler konuşmak zorunda kalabiliriz.

Şurada bir anlaşalım. Gördüğümüz kadarıyla ABD denilen ahmaklık ülkesinin Trump isimli ahmak başkanı doların değerlenmesi için bir çeşit “tehlikeli oyunlar” serisi başlatmış durumda. Ülkesini twitterdan yönetiyor görüntüsü veren bu ahmak herif oynadığı bu oyunların kısa vadede bile tutmayacağının farkında olmayabilir mi? Hayır, bence farkındadır ama bir çeşit iç politika manivelası olarak görüyor bu oyunları. Bu esnada olan Türkiye gibi, Rusya gibi, Arjantin gibi, Brezilya gibi ekonomilere oluyor elbette.

Şurada kafam çok net: Türkiye, bu çoğunluğu suni olarak oluşturulmuş ekonomik daralmayı aşacak kapasitede bir ülkedir. Bununla baş etmenin bir yolunu bulacağız elbette.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 434 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar