Orta Çağ zihniyeti ya da katiline âşık zavallılar

Batı dünyasının ürettiği Orta Çağ karanlık, yobazlıkla dolu, berbat bir zaman dilimiydi. Sadece Amerika’nın bulunmasının ardından kıtada girişilen katliamla ve sanayi devriminden sonra gelişen o...

Batı dünyasının ürettiği Orta Çağ karanlık, yobazlıkla dolu, berbat bir zaman dilimiydi. Sadece Amerika’nın bulunmasının ardından kıtada girişilen katliamla ve sanayi devriminden sonra gelişen o insanlık dışı düzenekle yarışabilecek bir karanlık.

Dikkat isterim. Hem Orta Çağ, hem emperyalist gözü dönmüşlük, hem de sanayi devrimi Batı’nın, Batı aklının ürettiği karanlık dönemlerdi. Tıpkı iki dünya savaşı gibi, Vietnam gibi, Irak ve Afganistan işgalleri gibi.

Bugün insanlığın sıkıştığı yeri, bir başka deyişle Batı’nın kendi refahını sürdürebilmek için geliştirip gerçekleştirdiği her türlü pisliği izah ederken “ama adamlar gelişmiş ve müreffeh” deniliyor. Gelişmenin ne pahasına ve hangi canlara kastedilerek geldiğini izah bile etmenize izin vermiyorlar. Aslında söylemek istedikleri şey şu: “Biz de ne pahasına olursa olsun gelişmiş ve müreffeh olalım.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu başarı hepimizin 07 Mayıs 2024 | 494 Okunma İsmailağa buluşması: Sahi nedir bu Halidilik meselesi? 05 Mayıs 2024 | 1.942 Okunma İsmailağa buluşması 04 Mayıs 2024 | 1.809 Okunma Sosyal çürüme yazıları 6: Gösterişli sefalet cumhuriyeti 30 Nisan 2024 | 3.474 Okunma Bi şey yapmalı! 28 Nisan 2024 | 417 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar