Arap mısın zenci mi?

Aslında fark etmez. Modern Batı dünyası için “Arap” kimliği de, “zenci” kimliği de, ikisini de aşacak şekilde “Müslüman” kimliği de “görüldüğü yerde...

Aslında fark etmez. Modern Batı dünyası için “Arap” kimliği de, “zenci” kimliği de, ikisini de aşacak şekilde “Müslüman” kimliği de “görüldüğü yerde öldürünce sorun olmayan” kimlikler durumunda.

Polis tarafından öldürülmesiyle Fransa’daki protesto dalgasının başlamasına neden olan 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael, bu üç kimliğin üçünü de bünyesinde barındıran bir delikanlıydı: Hem Müslüman hem Arap hem de deri rengi “esmer.”

Bence şöyle gelişecek olaylar Fransa’da. Bir miktar protestocu daha öldürülecek, protestocular bir miktar daha yağma hareketlerine, yakıp yıkmaya devam edecekler, ardından yavaşça, bir dahaki protestoya kadar, kapanacak mesele.

Kapanacak evet ama bir dahaki protesto dalgası çok daha sert, çok daha acımasız gelecek. Polis şiddeti de protestonun şiddetine oranla artacak.

Esasen bugün Batı dünyası kendi içerisinde geliştirdiği “makbul kimlik” tanımını değiştirmeye yanaşmazsa finalde bildiğiniz “iç savaşlar” çıkacak Avrupa’da. Zira o derin yobazlık ve inkâr edilemez boyuttaki ırkçılık önünde ya da sonunda tüm makbul dışı kimlikleri “canımızdan başkaca kaybedecek bir şeyimiz yok” noktasına getirecek.

Bizim memleketin...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 434 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar